Danas se obilježava 22 godine od prijema BiH u Ujedinjene nacije

Prije tačno 22 godine na današnji dan, 22. maja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije (UN), ali bez obzira na to na nju je nastavljena bespoštedna agresija, koja je trajala sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, 14. novembra 1995. godine, javlja Anadolija.To je učinjeno nakon donošenja Rezolucije 755 – prijem BiH u UN, od 20. maja 1992. godine.

Za vrijeme svog 22 godišnjeg članstva u UN-u Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članica Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010. – 2012. godina.

Republika Bosna i Hercegovina inače, u UN je primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u aprilu 1992. godine. Tog dana, 6. aprila, koji se inače, proslavlja i kao Dan Grada Sarajeva, BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), današnje EU, a dan kasnije i SAD.

Dan međunarodnog priznanja, 6. april uzima se kao zvaničan datum početka agresije na BiH i Sarajevo, iako su stradanja stanovništva zabilježena mjesecima ranije, kao oni u februaru i martu 1992. u tadašnjem Bosanskom Brodu, sada samo Brodu, Bijeljini, kao i Kupresu.

No, izravni napad tada regularnih snaga bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) desio se još početkom oktobra 1991. godine od 2. do 5. paljenjem sela Ravno u tadašnjoj opštini Trebinje, sada samostalnoj općini u Federaciji BiH istoimenog naziva.

A, upravo u oktobru 1991 godine Bosna i Hercegovina izglasava suverenost.

Na osnovu toga je uslijedio i referendum za nezavisnost koji je sproveden 29. februara. i 1. marta 1992. godine, kojeg je većina srpskog stanovništva uglavnom je bojkotovala.

No, na referendumu, na kojem se 2.061.932. građana ili 99,44 posto (ukupno glasalo 2.073.568 građana sa pravom glasa ili 64,31 posto) izjasnilo za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine kao “suverene i nezavisne države ravnopravnih građana i naroda  – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close