-TopSLIDEKultura

Danas se obilježava 2. august – Dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine, 2. august je proglašen Danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

– Na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, sjećamo se noći između 2. i 3. augusta 1944. godine, kada je u gasne komore poslato i pogubljeno 2.897 Roma u logoru Aušvic u takozvanom ‘Porodičnom kampu za Cigane – navodi se u saopštenju Asocijacije mladih Roma ”AKSIOM”.

Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se širom Evrope od 2012. godine.

Tog dana, sjećanjima i komemoracijama obilježavanja stradanje Roma širom Evrope tokom Drugog Svjetskog rata, a ovaj dan je uvršten i u zvanični kalendar važnih datuma Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen, a o stradanjima Roma na ovom području, navodi se u saopćenju, govore i podaci da su tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani u Jasenovac.

– Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Sem u Jasenovcu, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije – rečeno je u saopštenju.

Dodaje se kako je “iIspočetka logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv ‘Ciganski logor’, a kasnije su ih prebacivali u Donjoj Gradini na drugoj obali Save, mjestu masovnog stradanja“.

– Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta naša zajednica obilježava u godini kada je naš sunarodnik iz Republike Češke, Stanislav Tomaš, ubijen zbog policijske brutalnosti – rečeno je u saopštenju.

Dodaju kako jačanje desnih i profašističkih snaga, pojačanog rasizma prema romskoj zajednici i narativa koji ohrabruje i poziva na nasilje, rezultirali su ovim brutalnim ubistvom.

Asocijacija mladih Roma ”AKSIOM“ zbog toga je upozorila da fašizam nije nikada ukroćen.

– On živi i nažalost jača u Evropi. Imajući u vidu značaj 2. augusta Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, i potrebu da se javnost informiše o danu kada se sjećamo nevino stradalih romskih žrtava, osjećamo veliku potrebu da se kroz sredstva javnog informisanja u informativnim emisijama objavljuju sadržaji koji govore o ovom datumu i događajima koji su prethodili njegovom obilježavanju – zaključeno je na kraju.

(Preporod.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close