Danas počinje samit G7

BRUXELLES – Evropska unija u srijedu i četvrtak je u Bruxellesu domaćin samita G7 najrazvijenijih zemalja koji će posebno biti posvećen situaciji u Ukrajini i odnosima s Rusijom, ali će biti razmatrana i globalna ekonomska pitanja, saopćila je Evropska komisija.

EU će na dvodnevnom samitu predstavljati predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

-Ukrajina će biti glavna tema na dnevnom redu. Bit će to važan momenat da se razmotre najnoviji događaji u Ukrajini i oko nje i nastavi zajednički rad u rješavanju ovog i drugih izazova – rekao je Van Rompuy, prenosi se u saopćenju.

Predsjednik Evropske komisije Barroso rekao je da će ovo biti specijalni samit, prije svega zato što se održava u formatu G7, odnosno bez Rusije, zatim što će se posebno baviti pitanjem Ukrajine i konačno zato što će se prvi put održati u Bruxellesu.

Vođe G7 – Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD – kao i vođe EU odlučili su da otkažu učešće u prvobitno planiranom Samitu G8 u Sočiju, koji je trebalo da uključi i Rusiju, i riješili da se umjesto toga sastanu u Bruxellesu u formatu G7, podsjeća se u saopćenju i dodaje da je to učinjeno zbog ruskog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenosi Beta.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close