Danas počinje 45. svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju: Na stazama sedam bh takmičara

Danas u američkom zimskom centru Vail-Beaver Creek počinje 45. svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju.

Na okupu u ovom zimskom centru u američkoj saveznoj državi Colorado najbolji skijaši i skijašice svijeta imaće  priliku da medalje osvoje u pet disciplina: spustu, superveleslaomu, veleslaomu, slaomu i kombinaciji. Trke će se održati na dvije staze Birds of Prey i novoj stazi Raptor, izgrađenoj za ovo prvenstvo.

Nikad zanimljivije

Ako je suditi po rezultatima koji se ove sezone postižu u Svjetskom kupu, skijaška takmičenja i borba za medalje u Vail-Beaver Creeku mogla bi biti jedna od najuzbudljivih. Austrijanci najviše očekuju od Marcela Hirschera u tehničkim disciplinama, dok se Norvežani nadaju da će Kjetil Jansrud voditi glavnu riječ u brzim disciplinama. Šveđani takođe očekuju medalje u slalomu, a uzdaju se  u  Mathiasa Hargina, dok sva nadanja Italijana će biti usmjerena na Dominika Parisa u spustu u SuperG-u. Domaćini vjeruju da će Tedu Ligety do najvišeg postolja u veleslalomu, a mogao bi do visokog plasmana i ukombinaciji.

Tina Maze, vodeća u Svjetskom kupu, je u konkurenciji skijašica favorit za najviše plasmane, ali očekuje je velika borbu u brzim disciplinama sa Lindsey Vonn. U slalomu domaćini već na najvišem postolju vide Mikaelu Shiffrin, ali će veliku konkurenciju imati u Šveđankama, koje ove sezone voze u sjajnoj formi a predvoi ih Frida Hansdotter. Zlatna olimpijka Anna Fenninger će predvoditi  Austrijanke, a medalje se modu očekivati i od Eliabeth Goergl, Nicole Hops i Katthrin Zettel. Ne treba zaboraviti ni Laru Gut i Tinu Weireither.

Sedam predstavnika

Ovo Svjetskom prvenstvu neće biti ni bez predstavnika Bosne i Hercegovine, a gotovo je iznenađujuće da će se u Beaver Creek  naći čak sedam naših predstavnika. U muškoj konkurenciji predstavljaće nas Igor Laikert (jedini će nastupiti u svim disciplinama), Marko Šljivić, Marko Rudić i Emir Lokmić, a u konkurenciji  skijašica Žana Novaković, Amira Halilović i Šejla Merdanović.

Kako s ponosom ističu u Skijaškom savezu BiH, oni su uspjeli da takmičarima obezbijede put iz vlastite kase i, kako kažu, nisu čekali tuđu milostinju.

“Kompletan put i boravak naše delegacije na SP-u u Beaver Creeku finansirat će isključivo SSBiH. Koštat će nas oko 40.000 KM. Sredstva su osigurana, tako da se u našem slučaju neće desiti da BiH nema predstavnike na najvažnijim sportskim događajima”, istakla je za Anadoliju Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH, naglasivši kako je situacija u savezu stabilna zahvaljujući i Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS) i Međunarodnoj biatlon uniji (IBU).

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close