Danas otvorenje Vijećnice, svjetskog simbola susreta civilizacija

Sarajevska vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, nakon 22 godine ponovo će biti otvorena danas na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

U saopćenju za javnost Gradska uprava Grada Sarajeva poziva građane i goste grada da prisustvuju ceremoniji otvorenja Vijećnice, koja će početi u 19.00 sati na otvorenoj sceni preko puta te građevine.

“Vijećnicu vraćamo građanima grada Sarajeva. Malo je poznata činjenica da je Vijećnica prije više od jednog stoljeća izgrađena sredstvima svojih građana”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na jučerašnjoj pres- konferenciji uoči otvorenja Vijećnice.

Podsjetio je da će Vijećnica biti otvorena na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, te 118 godina nakon njenog prvog otvorenja.

“Ova obnova je vratila Vijećnicu u njenu autentičnu formu i oblik, onaj enterijer i eksterijer kao kad je prvi put otvorena. Važno je što će Vijećnica biti otvorena 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, jer je ona simbol otpora fašizmu. Vijećnica je prošla i preživjela sve faze fašizma, pa i ovu posljednju, kad je potpuno izgorila i uništena. S uništavanjem zgrade, administrativnog i kulturnog središta grada izgorio je i njen sadržaj”, kazao je gradonačelnik Komšić.

Istaknuo je značaj vatrogasaca i građana, koji su taj dan gasili Vijećnicu.

“Vijećnicu su spasili vatrogasci i radnici iz biblioteke, uz pomoć građana koji su rizikovali svoje živote, kako bi spasili ono na čemu je zabilježeno naše kolektivno pamćenje”, naglasio je gradonačelnik.

Jedan od učesnika ceremonije svečanog otvorenja Vijećnice bit će i Vedran Smajlović, poznati violončelista, koji je u razrušenoj Vijećnici svirao Albinonijev Adagio, odajući time počast tom svojevrsnom hramu znanja.

“Dok sam svirao, oko mene je bila nevjerovatna energija. Taj prostor je i dalje živio i disao. Iako je bio zapaljen i dalje je imao nevjerovatnu moć“, kazao je Smajlović, naglasivši da ga se 20 godina niko nije sjetio, te da je sretan i zahvalan što ga je gradonačelnik Komšić pozvao da učestvuje na svečanom otvaranju sarajevske ljepotice.

O potpori Sarajevskoj filharmoniji, kao i o Sajmu certificiranih zanatlija, o još jednom sadržaju u sklopu te svečanosti, koji će biti održan u dječijem parku preko puta Vijećnice 9. maja s početkom u 17 govorio je David Barth, direktor Misije USAID-a u BiH.

“Ovo je zaista poseban dan, počašćen sam što je USAID dio toga. Ova institucija zaista pripada građanima, ponosni smo što ćemo organizovati proslavu za njih. Proslavit ćemo mnoge aspekte bh. kulture. Imat ćete priliku da slušate i gledate koncert Sarajevske filharmonije, učesnike plesne akademije, studente umjetničkih akademija, zanatske proizvode, te brojne druge sadržaje”, kazao je Barth.

Ceremonija otvorenja tog svjetskog simbola susreta civilizacija počet će u 17.30 sati prvim zvaničnim prijemom gradonačelnika  Komšića u Vijećnici za oko 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje.

Prijemu će prisustvovati naši brojni prijatelji-donatori, koji su  materijalnom potporom pomogli obnovu Vijećnice, te će im gradonačelnik Komšić u znak zahvalnosti, uručiti Plaketu zlatni grb Grada Sarajeva, a u ime građana bh. prijestolnice – unikatni suvenir – Vijećnicu u srebru, kao ličnu donaciju našeg poznatog juvelira Fahrudina Sofića.

Osim Sarajevske filharmonije, koja će na svečanom prijemu izvesti Himnu BiH i “Odu radosti”, u prigodnom programu učestvovat će i mladi talentirani stipendisti Fondacije “Hastor” 17-godišnja sopranistica Lejla Imamović, koju će na gitari pratiti Ammar Biser.

Također, stipendisti te fondacije poželjet će, uime mladih BiH, na nekoliko svjetskih jezika dobrodošlicu prisutnima u Vijećnici.

Nakon prijema, koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije s početkom u 19 sati, na otvorenoj sceni preko puta te građevine, bit će upriličen dvosatni muzičko-scenski spektakl povodom svečanog otvorenja Vijećnice, prema scenariju mlade režiserke Mirele Trepanić.

Učestvovat će 200 mladih kreativaca i sarajevski i bh. umjetnici hor Srednje muzičke škole u Sarajevu, bend Maximum Power, plesne grupe Sreet Feet Academy, Hip Hop Dance Development Centar i klub “Astorija” te sarajevska glumica i ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Nada Đurevska, violončelista Vedran Smajlović, sopranistica Aida Čorbadžić i violončelistkinja Selma Alić.

Program svečanog otvorenja Vijećnice završava kreativnim video artom (3D video mappingom) u trajanju od deset minuta, za koji je zaslužna mlada bh. ekipa Knap studija.

Kroz taj video art bit će prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena s novijom historijom Sarajeva.

I građani grada Sarajeva bit će dio svečanosti otvorenja Vijećnice. Oni koji se odluče da prisustvuju ceremoniji otvaranja, dvosatni program će moći pratiti putem led ekrana koji će biti raspoređeni ispred Vijećnice.

Istovremeno, bit će realiziran i prijenos uživo putem BHT1, generalnog medijskog pokrovitelja. Da ta priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta pobrinut će se BHT1 i Al Jazeera, koji će sliku otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje) odnosno satelita odaslati po cijelom svijetu.

“Sljedeći korak je virtualni obilazak unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva, da bi građani iz svih dijelova BiH, ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani imali mogućnost da uživaju u prelijepom enterijeru tog nacionalnog spomenika”, saopćila je Gradska uprava.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close