Danas je Svjetski dan mlijeka

I mlijeko ima svoj dan koji se obilježava od 2001. godine, kada je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a istakla važnost ove namirnice za zdrav i aktivan život. Tada je odlučeno da se mlijeku svake godine posveti prvi dan mjeseca juna.

Po svom sastavu, mlijeko je jedinstven i najzdraviji napitak. Bogato je bjelančevinama, ugljikohidratima, mliječnim mastima, vitaminima A, B, C, D, E i K, te mineralima – kalcijem, fosforom, kalijem i magnezijem. Dvije čaše mlijeka dnevno (oko 500 ml) dovoljne su da zadovolje potrebe organizma za kalcijem. Ako mlijeko pijemo svakodnevno, čuvamo i naše zube, s obzirom da mlijeko neutralizira kiselinu u ustima te nas tako štiti od karijesa.

Pogledajmo još neke zanimljivosti o mlijeku!

– Mlijeko se pije već 10.000 godina

– Prve krave su pripitomljene na teritoriji današnjeg Afganistana i Irana

– Krava tokom godine može dati oko 46.000 čaša mlijeka

– Naša galaksija u kojoj je i planeta Zemlja, zove se Mliječni put

– Ni jedno piće na svijetu ne sadrži više hranjivih tvari

– Mlijeko je bijele boje, jer u sebi sadrži protein kazein

– Ako želite izgraditi mišiće, nakon treninga ili sporta najbolje je popiti čašu mlijeka

Svjetski dan mlijeka u našoj zemlji obilježiće mliječna industrija Meggle, kroz veliku donaciju zdravog i laboratorijski provjerenog mlijeka i voćnog jogurta javnim vrtićima. U 73 predškolske ustanove rasprostranjene u šest gradova BiH, svakog ponedjeljka tokom mjeseca juna, jelovnik u vrtićima će sadržavati mlijeko uz doručak i voćni jogurt za popodnevnu užinu.

Donacijom mlijeka biće obuhvaćeno oko 7200 mališana, a kroz četiri ‘Mliječna ponedjeljka’ djeci će biti ponuđeno ukupno 3000 litara mlijeka i oko 30.000 čašica voćnog jogurta.

Ovom akcijom Meggle želi dati konkretan doprinos kreiranju zdravijih jelovnika za polaznike vrtića, te naglasiti da je mlijeko ključna i nezamjenjiva namirnica u odrastanju djece.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close