Kultura

Danas je Međunarodni dan obrazovanja

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se danas širom svijeta pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Ovogodišnja tema je „Učenje za ljude, planetu, prosperitet i mir“, a to su ujedno ciljevi UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj.

Koliko je u bosanskohercegovačkom društvu prisutna svijest o značaju obrazovanja za tehnička i informatička usmjerenja? Kako sa riječi o potrebi ulaganja i razvoja, prijeći na djela?  

Nagrađivana inovatorica Nađa Zubčević suočila se s brojnim preprekama u pokušaju da svoje ideje, odnosno inovacije realizira. Smatra da bi se moglo mnogo toga poboljšati, promijeniti kada je riječ o inovatorstvu:

„Počevši od poticaja koji se nude inovatorima do pravila koji se odnose na javne poticaje inovatorima i proces patentiranja koji je jako zahtjevan i to je nešto što bi se možda trebalo uvesti kao predmet ili obuka već od srednje ili čak osnovne škole da se ta tema provuče, jer zahtijeva puno vremena i mnogo informacija je potrebno koje nisu, nažalost, dostupne ni na internetu ni na portalima.“

Inovatori se ne rađaju, oni se njeguju i školuju od osnovnog obrazovanja. Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Branko Blanuša kaže da je ulaganje jako bitno, kao i različite vrste podrške:

„Privreda u Bosni i Hercegovini je sad uglavnom ograničena na manje kompanije skromnih kapaciteta, koje nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za istraživanje, nauku, znači u tom segmentu dobijanja novih proizvoda, razvoju inovatorstva i slično. Mislim zato da treba napraviti dobru spregu fakulteta i onih kompanija koje imaju težnju da se unapređuju u tom smislu. Naravno, sve to ne može bez odgovarajuće podrške okruženja, odnosno organa vlasti od lokalnog do državnog nivoa.“

Bosna i Hercegovina ima zakone, pravilnike, mjere, ali se s riječi ne prelazi na djela ili se to čini skromno i formalno, ističe Samim Konjicija, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu:

„Mediji su prepuni priče o tome da treba pružiti podršku informacionim tehnologijama. Kao neko ko je učesnik tog procesa, mogu reći da se situacija u zadnjih pet godina ne samo da nije popravila nego bih rekao da se pogoršala. Jedini koji pružaju podršku razvoju informacionih tehnologija i obrazovanja u toj oblasti su u stvari kompanije kojima ti stručnjaci trebaju, a sistemska podrška apsolutno ne postoji. Trebamo prijeći s riječi na djela, to je vrlo jednostavno. Pogledajte upisne politike, o njima se priča godinama, a hajdemo sad napraviti analizu u zadnjih deset godina da vidimo šta se uradilo. Evo prvi moj fakultet je smanjio kvotu za upis iako znamo da je to možda jedno od najatraktivnijih zanimanja danas, kada je riječ o zapošljivost na tržištu rada kako u Bosni i Hercegovini tako i šire“.

Stručnjaci poručuju da treba intenzivirati podršku razvoju inovatorstva, ali i uopće obrazovanja u oblasti tehnike, tehnologije, informacione tehnologije. Zasada bilježimo prepreke preko kojih mladi inovatori prelaze, te inicijative studenata u pokušaju da praktično realiziraju ideje kroz inovaciju, patent ili pokretanje vlastitog biznisa.

bhrt.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close