Visoko

Dan sjećanja na Ilhana Dervovića

Dan sjećanja na Ilhana Dervovića, autora dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini i dodjela Godišnje nagrade za istraživanje biodiverziteta i zaštitu okoliša, upriličeni su u subotu u Visokom.

Godišnju nagradu Ilhan Dervović dobile su studentice Neira Babić, Melisa Nicević i Monika Šafhauzen za istraživanje šišmiša na zaštićenom području Bentbaša.

Tijekom istraživanja one su otkrile novu vrstu šišmiša za Bosnu i Hercegovinu. S patuljastim brkatim šišmišom (Myotic alcatoe) kojeg su te studentice biologije i veterine otkrile na Bentbaši, Bosna i Hercegovine ima evidentirane 32 vrste šišmiša, što je iznimno veliki broj za europske prilike.

Predstavnici organizatora, predsjednik Centra za krš i speleologiju Jasminko Mulaomerović i predsjednik Društva Naše ptice Dražen Kotrošan, čestitali su mladim istraživačicama i uručili im plaketu, rad umjetnika Alena Džinde iz Visokog, koja je odlivna u radionici Ranka Ravlije u Varešu, te novčani iznos od 1000 maraka.

Potom je predstavljen jedan iz niza filmova Ilhana Dervovića o bosanskohercegoivačkim planinama, onaj o Čvrsnici, te knjiga o planinama Jasminka Mulaomerovića pod nazivom “Staze, zastanci”.

Ilhan Dervović (1958-2016.) bio je kamerman, redatelj i producent više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u Bosni i Hercegovini ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Ove godine Općinsko vijeće Visoko posthumno je dodijelilo povelju za životno djelo Ilhanu Dervoviću, na prijedlog direktora Zavičajnog muzeja Visoko Elvedina Šabanovića, priopćili su organizatori.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close