Općine BiHPolitika

Dan općine Ilijaš

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježena 23. godišnjica reintegracije i Dan nezavisnosti BiH

Povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali KSC-a održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Sjednica je počela intoniranjem državne himne, četitikom povodom praznika i pozdravnim riječima predsjedavjauće Općinskog vijeća Alme Omerović. 

“Naša loklana zajednica s ponosm slavi godišnjicu reintegracije općine Ilijaš jer su iza nas veliki rezultati. Ilijaš u poslijeratnom periodu predstavlja simbol uspješne obnove i izgradnje. Danas, kada obilježavamo Dan reintegracije općine Ilijaš i Dan nezavisnosti s ponosm ističem ulogu Općinskog vijeća Ilijaš koje je dalo značajan doprinos razvoju naše općine. Svi zajedno možemo doprinijeti svojim 

svecana sjednica 2

primjerom, gradeći dobre odnose između drugih i drugačijih, uvažavajući historijske činjenice, tradiciju, vjeru i običaje da nam različitost bude bogatstvo, a pojedinačni uspjeh ponos”, kazala je, između ostalog, Omerović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je u obraćanju detaljno rezimirao projekte iz prethodne godine i najavio planove za ovu godinu kao što su izgradnja gradskog stadiona, nova asfaltiranja, izgradna fiskulturne sale u SŠC “Nedžad Ibrišimović” završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, rekonstrukcija društvenog doma u Podlugovima, završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica i brojne druge vrijedne investicije. Kazao je da su prošle 23 godine od reintegracije općine Ilijaš i kraja opsade glavnog grada naše zemlje, a danas još vijek nosimo rane jer se 47 stanovnika vode kao nestali, a niko nije odgovarao za zločine počinjene u Bioči, Kadarićima, Lješevu i Luci, dok se paralelno vode politički motivirani sudski procesi protiv časnih boraca.

svecana sjednica 3

“Ovaj dan, 29. februar značio je povratak i početak obnove, što je trajalo jako dugo i bilo je teško, ali smo uz pomoć građana i organizacija uspjeli obnoviti Ilijaš. Danas se moramo sjetiti i iskazati zahvalnost za naša šehida i poginula borca na časnoj i hrabroj borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, stoga s punim dostojanstvom danas obilježavamo ovaj dan”, rekao je načelnik Fazlić.

Načelnik i predsjedavajuća OV dodijelili su priznanja i plakete za izuzetan doprinos i rad pojedincima i kolektivima.

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja pojedinačne plakete su Meliha Mešetović, predsjednica Udruženja “Budi mi drug” i Fermiz Smajlović, vlasnik firme Sarfa. Nagradu za kolektivno priznanje preuzeo je Amar Dovadžija, predsjednik NK “Ilijaš”.

ilijas.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close