Dan kad je banjalučki Borac pokorio stari kontinent!

Malo je datuma iz istorije Rukometnog kluba Borac koji se pamte kao 11. april 1976. godine.Tog dana naši rukometaši napravili su podvig o kojem sanjaju sve generacije – pokorili su Evropu, zadivili planetu i ispisali najljepšu stranicu sportske bajke.

( Zvaničan sajt RK Borac)

Te proljećne noći, pred 5.000 navijača u banjalučkom “hramu” sporta, zlatna generacija “crveno-plavih” u finalu Kupa šampiona pobijedila je dansku Fredericiju sa 17:15.Pehar u pravim rukama

Bombarderi iz “Borika”, koje je godinu dana ranije u finalu zaustavio Forverc (17:19), put ka kruni su započeli protiv Červene hviezde. Čehoslovaci su doživjeli debakl u gradu na Vrbasu (14:27), a boljem su morali čestitati i na svom terenu (22:26).

Zatim je na red došla španska Kalpisa. U “Boriku” je bilo 28:21 za Borac, u Alikanteu neriješeno 13:13, nakon čega su Banjalučani izbacili moćni Gumersbah. U Njemačkoj nije bilo pobjednika (16:16), da bi “crveno-plavi” finale vizirali domaćim trijumfom 15:13.

A onda je došao i taj dugo očekivani 11. april. Banjalučki “hram” sporta bio je premalen da primi sve navijače željne da pomognu svojim ljubimcima u antologijskom meču.

I krenulo je odlično po ekipu koju je sa klupe predvodio Pero Janjić. Bilo je 2:1, pa 5:2, a na odmoru i sigurnih 11:7 za njegove pulene. No, Danci se nisu predali bez ispaljenog metka. Serija gostiju 3:0 na startu drugog dijela dodatno je podgrijala i onako vrelu atmosferu. Nedeljko Vujinović je odgovorio zlata vrijednim pogotkom, Zdravko Rađenović je takođe bio precizan, da bi još jednu maestralnu odbranu Abasa Arslanagića Rade Unčanin u kontri pretvorio u 14:10.

Imala je Fredericija odgovor i na to. Ubrzo su gosti smanjili na 15:16, sa tim rezultatom se ušlo u posljednji minut, a kada je Anderson izašao sam pred Arslanagića, u “Boriku” je nastao muk. Uslijedio je šut i nova Akina bravura, koja je njega i saigrače krunisala u vladare Starog kontinenta. Do kraja je Rađenović izborio sedmerac, Vujinović preuzeo odgovornost i – pogodio. U teren su utrčali navijači, “škljocali” aparati, “hramom” sporta se orilo “Borac je šampion”…

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close