BiHPolitika

Damir Hadžić, od najmlađeg načelnika do hapšenja

Damir Hadžić, od najmlađeg načelnika do hapšenja: Igra u “Reketu” kažnjenja tek “Blokom”

Damir Hadžić, jedan od ljudi iz samog vrha SDP-a dok je na čelu ove stranke bio Zlatko Lagumdžija, uhapšen je danas u Sarajevu u akciji “Blok”. Hadžić je pored najviših funkcija u SDP-u obavljao i niz istaknutih javnih funkcija, a njegovo ime spominjano je u nekoliko afera.

Damir (Hazim) Hadžić je rođen 3. januara 1976. godine u Sarajevu gdje je završio Osnovnu školu “Skender Kulenović” i Gimnaziju “Dobrinja”, 1995. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1999. godine.

Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od 1994. godine. Od 1998. do 2000. godine bio je generalni sekretar Foruma mladih. Od 2000. godine je član Glavnog odbora SDP-a, a od 2003. i član Predsjedništva ove stranke. Između 2006. i 2009. godine bio je predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a Sarajevo, nakon toga je izabran za potpredsjednika.

Karijera

U zakonodavne organe prvi put je izabran 1998. godine i do 2000. godine je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), što mu je bilo i prvo radno mjesto.

U 24. godini postao je najmlađi načelnik u BiH, nakon što je 2000. godine sa 3.380 glasova izabran u Općinsko vijeće Novi Grad – Sarajevo, koje ga potom postavlja za načelnika ove općine. Nakon toga je na ovu funkciju biran još dva puta. Na izborima 2004. godine izabran je sa 10.355 glasova. Četiri godine kasnije povjerenje su mu iskazala 19.002 glasača.

Imovina

U imovinskom kartonu iz 2005. godine Hadžić je prijavio da posjeduje stan u vrijednosti 55.000 KM, no, nije naveo njegovu veličinu, niti lokaciju. Kao adresu stanovanja naveo je Trg grada Prato, u sarajevskoj općini Novi Grad, navodi se u podacima Centra za istraživačko novinarstvo.

Foto: Arhiv/Klix.ba

Foto: Arhiv/Klix.ba

Njegova ukupna primanja u 2004. godini su iznosila 16.130 KM, a prijavio je i kredit od 72.797 KM, podignut u Raiffeisen banci, koji je trebao izmiriti u aprilu 2012. godine. Mjesečna rata kredita tad mu je bila 607 KM.

Tri godine kasnije, na početku svog trećeg mandata, izjavio je da je vlasnik stana, vrijednog 91.066 KM. Kao adresu stanovanja naveo je ulicu Rudija Alvađa, Novi Grad – Sarajevo. Prijavio je i zemljište u vrijednosti 35.000 KM.

Naveo je da je od novembra 2007. do oktobra 2008. godine zaradio 28.334 KM. U istom tom razdoblju njegova supruga Alma je zaradila 10.846 KM.

Kredit koji je prijavio u prethodnom kartonu nije naveo, ali jeste 9.013 KM duga prema Fondu za izgradnju stanova KS, koji je trebao izmiriti u septembru 2009. godine.

Na Općim izborima 2010. godine Hadžić je bio kandidat za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Direktno je izabran sa 11.592 osvojena glasa, ali nije preuzeo mandat već je ostao na poziciji načelnika općine Novo Sarajevo.

U imovinskom kartonu iz 2010. godine Hadžić je, osim stana i zemljišta – vrijednih 90.0000 KM, odnosno 25.000 KM, prijavio i vikendicu u vrijednosti 80.000 KM.

Za ministra komunikacija i prometa imenovan je 2011. godine, a na ovoj funkciji zarađivao je blizu 4.500 KM, a nakon poraza SDP-a napušta stranačke funkcije i postaje direktor uprave Euroherc osiguranja.

Izjavio je da je u 2009. godini na ime plaće zaradio 30.562 KM, a supruga 18.500 KM.

Naveo je i novo kreditno zaduženje od 72.796 KM u Sparkasse banci, sa rokom otplate u septembru 2019. godine.

U zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sarajevu, Hadžić je evidentiran kao vlasnik šume, njive i voćnjaka u naselju Faletići, općina Stari Grad u Sarajevu. Posjed je veličine 1.733 metra kvadratna.

Afere

Damir Hadžić bio je jedna od ključnih ličnosti u aferi “Reket”. Naime, privrednik Nihad Imamović optužio je 2011. vrh SDP-a da su mu tražili višemilionski iznos kako bi mu bila omogućena gradnja objekta.

Foto: Arhiv/Klix.ba

Foto: Arhiv/Klix.ba

Hadžiću se tada na teret stavlja da je za izmjene prostornog plana u Sarajevu od grupe biznismena okupljenih oko Imamovića pokušao iznuditi više od dva miliona maraka.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podnijela je Federalna uprava policije i u njemu se ističe da “postoji osnova sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlasti i utjecao na neusvajanje izmjena Regulacionog plana”. U okviru ove istrage pored Damira Hadžića u svojstvu osumnjičenih saslušani su i Zlatko Lagumdžija, te Husein Hasibović, direktor GP Butmir. No, istraga je obustavljena uz navode kako nije bilo elemenata koji dokazuju postojanje krivičnog djela.

Hadžić je danas uhapšen u sklopu akcije “Blok”, u kojoj su ranije uhapšeni Esed Radeljaš, pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo, bivši pravobranilac Općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Hadžić se dovodi u vezu sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlasti. Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžića da je nezakonito omogućio isplatu milion KM osumnjičenom Esedu Radeljašu.

Naime, Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima, za koje je platio naknadu od 44.404 marke. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH kaže da se fizičkoj osobi ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac. Kapetanović je novinarima CIN-a kazao da je Radeljaš od ranije posjedovao dvije trećine te parcele.

“A onda za ostatak nema logike ići na konkurs”, objašnjava on.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat.

Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine, a potpisao ga je upravo Hadžić. Radeljaš je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS).

Piše: N. N./Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close