BiHPolitika

Dalida Burzić imenovana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić imenovana je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba u VSTV-u.Za imenovanje Burzić glasalo je deset članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH dok su dva člana bila protiv. 

Dalida Burzić rođena je 27. novembra 1963. godine u Sarajevu, gdje je završila Prvu gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987. godine.

U periodu od 1988. do 1990. godine radila je kao pripravnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu. Pravosudni ispit položila je 1990. godine. Radila je kao stručna saradnica u Osnovnom sudu II u Sarajevu sve do 1994. godine kada je izabrana za sutkinju Osnovnog suda II Sarajevo.

Kao stručna saradnica radila je i u Kantonalnom sudu u Sarajevu od 2001. godine, nakon čega je 2003. godine imenovana za tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Od 2007. bila je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, a od 2012. godine predsjednica Krivičnog odjeljenja tog suda.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH imenovana je za glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu krajem 2014. godine.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close