Visoko

Da se ne zaboravi: Prilozi za historiografiju ili kako smo se pripremali za rat

Kako vrijeme prolazi, a s vremenom se dešavaju i “smjene generacija”, red je i ljudska obaveza pamtiti i bilježiti sve što se može svrstati u historiografiju jedne zajednice ili bilo kojeg vida organizovanog djelovanja.

Kako to ne čine nadležni, i oni koji bi trebali, skromni doprinos “Magazina plus” je ovo nekoliko dokumenata koje donosimo u prilogu ovog teksta.

Danas, kada obilježavamo izgubljene bitke i dan kada se tadašnja vojna formacija raspala po svim svojim vojnim segmentima – kada zanemarujemo činjenice pred populističkom retorikom “da su mrtvi” odbranili BiH, dok nam istoriju krivotvore NVO-ovci i “JNA-ovci” s retroaktivnim patriotizmom, a zbog poginulih i živih: donosimo podatke – činjenice da su politički akteri djelovali u skladu sa tadašnjim društvenim okolnostima.

Priča popuslitičkog tima “da se goloruk narod odbranio od četvrte armije u Evropi”, klasični je vid omalovažavanja “zdrave pameti”.

SDA BiH, a samim tim i visočka, sredinom ljeta 1991. g. su ilegalno slali pojedince u Republiku Hrvatsku “za obuku specijalaca”.
Iz respekta prema onima koji su to radili u to vrijeme, i tim ljudima koji su svjesno pristali na “ilegalnu rabotu”, cjenimo da je red –

DA SE NE ZABORAVI!

 

P.S. – “Magazin plus” raspolaže cjelovitim dokumentima koje smo ovdje predstavili.

www.magazinplus.eu/www.veterani.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close