Kultura

Da se fašizam pojavi sutra, da li bismo ga prepoznali?

Da se fašizam pojavi sutra, da li bismo ga prepoznali?

Piše: Buka/M.P.

Kod nas nema fašizma. Na kraju krajeva, mi smo pobijedili Hitlera i od tada se odupiremo fašističkim skupinama na ulicama i ne dozvoljavamo im da dobiju uporište u politici. Odbacivanje fašizma je važan dio našeg nacionalnog identiteta.

Upravo zbog toga bismo se mogli pretjerano opustiti i propustiti znakove. Fašizam neće doći u vidu naci pozdrava, prije da će doći u elegantnom odijelu, a u posljednje vrijeme je ušminkan tako da i zvuči dopadljivo.  Ta kombinacija nas koji nismo na oprezu da prepoznamo znakove fašizma i fašizma koji je postao zaista dobar u prerušavanju je opasna. Naročito je opasna sada kada su populističke desničarske grupe širom Zapada dobile vjetar u leđa Trumpovom pobjedom.

Ali sigurno nam ne bi promakao fašizam ispred nosa. U liberalnoj demokratiji imamo bezbrojne načine provjere,  trustove mozgova, nadzorne oganizacije, koje bi nas upozorile ako bismo počeli kliziti u tom pravcu. Ali političari kažu da nam je bilo ’dosta eksperata’. Da li bismo ih onda uopšte saslušali da nas upozore?

Uslovi u kojima fašizam cvjeta već postoje u našoj zemlji. Postojeće političke stranke koje ignorišu i zanemaruju zajednice, ostavljajući određena područja i ljude da ekonomski stagniraju. Možemo čuti tonove o čistim etničkim sredinama koji su neprijateljski nastrojeni prema onima koje smatramo autsajderima. Vidjeli smo porast rasističkih i homofobnih napada. Političari govore o čistom nacionalizmu i predstavljaju ga kao zdravorazumski patriotizam i glas radnog naroda.  Sve su to obilježja autoritarnog populističkog desničarskog narativa.

Fašizam još uvijek nema političko utočište u našoj zemlji, ali ovo su njegove karakteristike koje su zagadile našu političku klimu. Da li zaista želimo da čekamo da vidimo da li će se to razviti u nešto gore?, pita se Rachel Shabi u videu objavljenom u online izdanju lista The Guardian.  Ona govori o Velikoj Britaniji, ali bi se isti tekst mogao primijeniti i na mnoge druge zemlje.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close