BiHPolitika

Da li su posljednja hapšenja klasična diverzija za javnost?

POLITIČKA ANALIZA BH. ŠIZOFRENIJE

Da li su posljednja hapšenja diverzija za javnost, da bi se zaboravilo kako prva bošnjačka dama zasjeda na čelo UKCS-a?

Tačnije, pitanje iz naslova treba da glasi: Da li su posljednja hapšenja klasična diverzija za javnost, kako bi narod zaboravio da prva bošnjačka dama samovoljno gasi Opću bolnicu “Abdulah Nakaš” i po dekretu muža zasjeda na čelo “ujedinjenog” UKCS-a?

 

 

Taman kada su građani pomislili da je država nakon dugogodišnje neučinkovite vladavine, obilježene stalnim političkim krizama, promjenama parlamentarnih većina i ozbiljnim narušavanjem međunacionalnih odnosa između Bošnjaka i Hrvata, konačno okrenula stranicu i polako se vratila na “evropske tračnice”, taman kada je nova parlamentarna većina predvođena SDA-om i SBB-om, prema ekonomskim pokazateljima i mišljenju međunarodne zajednice, u kratkom periodu pokazala političku stabilnost i jednu novu vrstu entuzijazma u sprovođenju neophodnih obaveza iz reformske agende, potpuno neočekivano, kao grom iz vedra neba, pokrenute su određene aktivnosti, sa nejasnim i krajnje zbunjujućim intencijama, te ponovno eventualnim štetnim za politički život zajednicie i  evropski put BiH.

 

Imenovanje prve bošnjačke dame, Sebije Izetbegović, na mjesto direktora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, kao nijedan događaj u posljednjih desetak godina, izazavao je takvu vrstu i količinu ogorčenosti, ljutnje i bijesa, osjećaja potpune nepravde i nemoći kod građana Bosne i Hercegovine, a naročito građana Sarajeva.

 

U jeku ove do tada “facebook” pobune, koja se sa društvenih mreža polako krenula seliti na trg ispred Opće bolnice “Abdulah Nakaš”, u ranim jutarnjim satima u ponedeljak,11. januara. SIPA je uhapsila SBB-ovog kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija, trenutnog sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića i kandidatkinju SBB-a za Parlament FBiH, poznatu i uspješnu bh. farmaceutkinju Bilsenu Šahman, koji se sumnjiče za ometanje istrage u krivičnom postupku protiv Nasera Keljmendija koji se vodi na Kosovu.

 

Nakon ovog hapšenja, obzirom na odranije poznate tvrdnje predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića, da već duži period jedan porodično tužilački lobi pokušava upravo njemu montirati slučaj “Keljmendi”, brojni analitičari su ocijenili da će u koaliciji SDA-SBB doći do zahlađivanja odnosa ili u najmanju između njihovih lidera.

 

Kada se uzme u obzir da su kompletna međunarodna zajednica, brojni eksperti kao i sve relevantne instance, domaće i strane, konstatirali da je stanje u pravosuđu rak rana i kočničar broj jedan u demokratizaciji i stvaranju vladavine prava u BiH, opravdano se postavlja pitanje šta se zapravo krije iza posljednjih hapšenja visokih funkcionera SBB-a?

 

Da li se možda krije strah, kako se to priča po kuloarima, “gatačkog klana”, kojeg predvode braća Čampara i njihov rođak, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji prema informacijama dobro upućenih izvora već sebe vidi kao sljedećeg predsjednika SDA i bošnjačkog člana predsjedništva? I da li Bakir Izetbegović kontroliše procese unutar stranke ili je riječ o više rukavaca velike rijeke zvana SDA?

 

Da li možda ta stranačka kuhinja strahuje da će snažnom koalicijom između dvije jake stranke i dva jaka lidera, uz reformski zamah i tempo kakav se sprovodi ali i kakav se najavljuje, njihovi planovi ostati samo pusta želja?

 

Da li se možda radi o tome da pojedine strukture u SDS-u strahuju da će biti izbačene iz Vijeća ministara kao što se desilo i sa kadrovima DF-a, pa su pristali da igraju igru određenih struktura u samoj SDA koji strahuju od reformi?

 

Kada se napravi analiza portala koji apsolutno prednjače sa ekskluzivnim informacijama i senzacionalističkim naslovima, postavlja se pitanje koliko u tome svemu ima i DF-a, koji još nije prežalio istjerivanje iz Vijeća ministara i koji je jako blizak SDS-u ali i vlasnicima tih portala, te čiji kadrovi već trljaju ruke u nadi da će doći do razbijanja “bošnjačkog jedinstva”, kako su mnogi intelektualci nazvali koaliciju SDA-SBB kada je sklopljena. Stvari su, s druge strane, predaleko otišle i teško se oteti utisku da ova moguća igra Komšićeve partije dolazi prekasno i da je ona već izgubila svoju sjajnu priliku koju je nakon posljednjih izbora dobila u poličkom životu BiH.

 

Iako se vjerovatno radi o kombinaciji svih ovih elemenata, najvjerovatnije je da su posljednja hapšenja višedimenzionalna, da na jednoj strani imaju za cilj rušenje koalicije SDA-SBB od strane određenih struktura unutar SDA, dok istovremeno služe kao savršena diverzija za javnost, preko koje se nastoji amortizirati gnjev i ogorčenost te iste javnosti prema činjenici da je prva dama dekretom svog muža ustoličena na čelnu poziciju UKCS-a, te da je svojevoljno, bez imalo pardona i senzibilnosti prema široj javnosti, krenula u implementaciju spajanja dviju bolnica, odnosno u proces gašenja Opće bolnice “Abdulah Nakaš”, što su žestoko osudili iz SDP-a, i zbog čega se građani danima, u sve većem broju, okupljaju ispred bolnice, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo prema ovom potezu.

 

Bilo kako bilo, čini se da je procjena zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića – “da se nešto jako čudo dešava” – vjerovatno u ovom trenutku najbolja definicija ove trenutne šizofrene situacije u našoj zemlji, gdje je očigledno došlo do neke vrste konačnog obračuna između onih koji žele naprijed i onih struktura koji žive od kriza i sadržavanja neproduktivnog statusa quo za čitavu zajednicu.

 

(DEPO PORTAL/A.Koš)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close