Da li su istočnoevropski potrošači drugorazredni?

Pileće meso umjesto svinjetine, sedam posto manje mesa u ribljim štapićima, trećina više kofeina u kafi, rezultati su poređenja istih prehrambenih proizvoda u Češkoj i Njemačkoj.

Češka evropska poslanica Olga Sehnalová izvela je zanimljivu komparativnu analizu prehrambenih proizvoda koje multinacionalne kompanije prodaju na tamošnjem tržištu i sa druge strane granice, u Njemačkoj. Prigovori potrošača iz centralne i istočne Evrope da su mnogi proizvodi namijenjeni tom tržištu slabijeg kvaliteta, pojavljaju se od pada tzv.željezne zavjese.
Žalbe proizvođači uporno odbijaju, a za takve potrošačke teškoće do sada nije bilo sluha na nivou EU-a jer preovladava stav da su proizvodi odgovarajući ako su sigurni i bezopasni,. Potrošači ionako sami odlučuju koje proizvode će konzumirati.

Rezultati istraživanja, u kojem je testirano 24 prehrambenih proizvoda, 14 ih je bilo u siromašnijioj Ćeškoj skuplje nego u Njemačkoj, potvrdili su sumnje da je sadržaj istih robnih marki prilagođen različitim tržištima. Riblji štapići su tako u Češkoj sadržavali 7 posto manje mesa nego u Njemačkoj. Ledeni čaj Nestea Ice Tea Lemon imao je u češkim trgovinama čak 40 posto manje sadržaja čaja, a kafa Jacobs Krönung sadržavala je trećinu više kofeina. Najspektakularniji je bio sastav suhomesnatih proizvoda od svinjskog mesa danskog proizvođača, koji je u Češkoj sadržavao ostatke pilećeg mesa.

Razlike su i bile i kod drugih proizvoda. Njemački jogurti Danone su obojeni bojom od cikle, češki od mrkve, ali su sadržavali manje masti. Također u češkim margarinima Rama nađeno je oko deset posto manje masti. Gazirana bezalkoholna pića Pepsi Cola i Sprite, navodi se u analizi, u Njemačkoj su zaslađena šećerom, u Češkoj fruktozno-glukoznim sirupom, kao i umjetnim zaslađivačima aspartam i acesulfam.

Rezultatima istraživanja su značajnu pažnju posvetili češki i slovački mediji. Sehnalová je upozorila da je u Slovačkoj slično istraživanje sa sličnim rezultatima obavljeno još 2011. godine, ali EU koja je sufinansirala studiju rezultatima nije posvetila više pažnje.
Češka parlamentarka je predstavila rezultate na konferenciji za novinare u Puli, zajedno sa hrvatskom poslanicom Biljanom Borzan, koje namjeravaju pokrenuti raspravu o selektivnom tretmanu evropskih potrošača u Evropskom parlamentu. Borzanova je također najavila slične ankete u Hrvatskoj.

U kancelariji člana Odbora Evropskog parlamenta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Igora Šoltesa objasnili su za RTV Slovenije da će Češka vjerovatno studiju predstaviti u Evropskom parlamentu u jesen, u septembru ili oktobru. Na kraju, Odbor za zaštitu potrošača traži da se osigura da svi evropski potrošači dobiju hranu istog kvaliteta, a studije kao što je češka, pokazuju da to očito nije slučaj i pobijaju argumente Evropske komisije da se proizvođači prilagođavaju specifičnim ukusima svakog tržišta i da pritom ne diskriminišu potrošače.

Slična istraživanja za iduću godinu najaviljena su u još tri zemlje EU-a.

RTVSLO

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close