Da li su Dodik i Vučić namjerno potopili Doboj i Bijeljinu da bi spasili Šabac?!

Posljednjih dana dio srpskih i hrvatskih medija prenosi sumnje da su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, na ishitrenom sastanku koji se dogodio u jeku najstrašnijih poplava u istriji ovih prostora, 17. maja u Beogradu, ispotiha dogovorili “preusmjeravanje potopa i rijeke Save”, odnosno da se epicentar poplava ciljano usmjerio na Bijeljinu, Semberiju i Doboj kako bi se spasio Šabac. Ima li istine u ovim tvrdnjama?!

Foto: Vesti-online.com

Strahovite poplave u BiH i Srbiji, osim razaranja i teških posljedica koje ostavljaju iza sebe, ne prestaju da izazivaju i različite teorije o svemu što se dogodilo – od nagađanja da je za sve kriv američki satelitski program HAARP do zastrašujuće sumnje da se i u ovu nesagledivu tragediju umiješala politika i da su sudbonosni konci vučeni na potezu Beograd – Banjaluka.

Naime, posljednjih dana dio srpskih i hrvatskih medija prenosi sumnje da su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, na ishitrenom sastanku koji se dogodio u jeku najstrašnijih poplava u istriji ovih prostora, 17. maja u Beogradu, ispotiha dogovorili “preusmjeravanje potopa i rijeke Save”, odnosno da se epicentar poplava ciljano usmjerio na Bijeljinu, Semberiju i Doboj kako bi se spasio Šabac.

Ova zastrašujuća sumnja u medijima je potkrijepljena izjavom Aleksandra Vučića na dramatičnoj press konferenciji o odbrani Šabca i ratnoj strategiji koja je tom prilikom demonstarirana od strane sprskog premijera, koji se u jednom trenutku obratio načelniku srpske vojske Ljubiši Divkoviću sljedećim riječima:

– To će značiti, Diivkoviću, da primjenjujemo ratne mjere, da vodu puštamo na jednu drugu stranu, a o tome ćemo kasnije nasamo razgovarati… Dikoviću jesmo li se razumjeli?!… Šabac moramo braniti svim sredstvima! Zadatak cijele države je obrana Šapca pod svaku cijenu… Padne li Šabac, Divkoviću, znate što trebate raditi?!

Navedena izjava nalazi se u vremenu od oko 3:17 minuta videa…

Da li ova izjava dokazuje da je Vučić uptrijebio zaista ratnu strategiju – i potopio jedan grad da bi spasio drugi?! Brojni mediji u regionu tvrde da jeste.

Milorada Dodika, s druge strane, stanovnici Semberije ovih dana putem društvenih mreža bjesomučno optužuju da je naredio miniranje nasipa na Savi, te da je upravo u dogovoru sa Vučićem omogućio ispuštanje ove rijeke u Bosnu i time poplavio Bijeljinu i cijelu Semberiju – sve da bi se smanjio protok vode u Srbiju i sačuvao Šabac u kojem postoji velika hemijska industrija “Zorka” čije bi potapanje izazvalo strahovite i po život dugoročno opasne posljedice.

Kao potvrda ovih sumnji internetom kruži fotografija (gotovo matematički precizno!) probijenog nasipa na Savi, koji je omogućio da voda prodre po cijeloj Bijeljini…
bijeljina nasip pukao

Komentatori ovih dešavanja na društvenim mrežama tvrde da su Vučić i Dodik potpuno svjesno i namjerno natovarili bijedu na Bosnu, kako bi smanjili haos u Srbiji, a štete po RS će iz svog budžeta namirivati cijela BiH.

Na to se nadovezuje i nervozna izjava Milorada Dodika po završetku sastanka u Beogradu, koja za mnoge predstavlja dodatnu sumnju da ima istine u predsjednikovoj odgovornosti za potapanje Semberije i Bijeljine, što je mogao biti i glavni razlog odlaska u glavni grad Srbije u jeku katastrofe.

I na koncu, posljednji sukob gradonačelnika Doboja sa premijerkom RS-a te njegove tvrdnje da aktuelnoj entitetskoj vlasti, tačnije SNSD-u smeta jer dolazi iz protivničke partije, jer je probosanski orjentisan, jer želi u NATO i EU, i ne podržava otcjepljenje od BiH, dodatno podgrijava gorenavedene sumnje da je i ovaj grad, zajedno sa Semberijom, ispotiha žrtvovan u razarajućem potopu.

Teoriju o navodnom namjernom potapanju Semberije na neki način je insinuirao i vodeći hrvatski demograf, doktor Stjepan Šterc, u izjavi za Al Jazeeru Balkans rekavši sljedeće:

– Naravno da se vodnim valovima može manipulirati, tako što se ciljano preusmeravaju u prirodne prostore. Naravno da se to može i mora planirati i da su se stoga nasipi na Savi morali ranije minirati i planirati u koji se prostor ta voda treba usmjeriti. To što se dogodilo u Bijeljini i opasnost za nizvodna industrijska gradska naselja, tu priču sam ja čuo čak, evo, i u Zagrebu, a koja se nikad možda neće potvrditi u ovakvom sustavu kakvog mi imamo, društvenom i političkom, i tako dalje. Ali, objektivno, manipulacije mogu postojati, no da li ćemo to ikada dokazati, ne znam.

Hrvatski demograf je također istakao i da katastrofalne poplave nisu samo posljedice užasnih klimatskih promjena i velikih kiša, već našeg načina upravljanja prostorom, pa su stoga u ovim trenucima čak društveni faktori možda bili mnogo važniji nego prirodni.

Činjenica jeste da Miloradu Dodiku već godinama ne prijaju ni Doboj ni Bijeljina i da je politika SNSD-a u ovim gradovima odavno protjerana.

Ipak, indicije koje posljednjih dana bude sumnje po medijima, društvenim mrežama, pa čak i nekim stručnim analizama, za sada ostaju u sferi nagađanja – da li je u pitanju još jedna teorija zavjere ili zastrašujuća istina koja nikada neće biti dokazana?!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close