Da li Amri “neko smješta” ili tražimo smisao u besmislu

Ako “mahalašenje” uzmemo kao osnovni vid ovdašnje politike, a za oličenje istog “jednosmjerno” kritizerstvo iz sitnošićarskih interesa ili senzacionalističkih pobuda – svako ozbiljnije sagledavanje ovdašnje političke zbilje bi trebalo podrazumjevati kontekstualizaciju prilika – sagledavanje ponašanja svih društvenih aktera kao kulturno smislenog kompromisa, kao šireg spektra povezanosti  svih mogućih različitosti.

Bez ikakve namjere da se na bilo koji način izjašnjavam “ZA” ili “PROTIV” bilo koga i bilo čega, nalazim za shodno ukazati na neke elementarne – društvene manjkavosti zbog kojih “idemo krivim putem”.
Odavno je bh. društvena zbilja ušla u “krizu mentalne svijesti građana” – postala je kolateralnom štetom KORPORATIVNIH I KLIJENTELISTIČKIH ideologija, žrtvom mediokritetskog fabrikovanja “ISTINA” od pojedinaca i interesnih skupina s ciljem manipuliranja za vlastite potrebe.

Ovaj “opšti” uvod u priču o “gafovima” Općine Visoko u povodu Nove 1437. hidžretske godine, ima za cilj da sagledamo šta je od toga za kritičko propitivanje, a šta puko fabrikovanje senzacionalističkih “vijesti”.

Možda sam nedovoljno informisan ili neupućen, ali koliko znam da društvene mreže tipa “Facebook” nisu “službeni” oglašivač Općine Visoko tako da svojevrsne “čestitke” Hidžretke nove sa fotografijama pravoslavnih vjerskih objekata se ne može “uzeti” zdravo za gotovo, a još manje za meritorno ako na “službenoj stranici” Općine Visoko postoji “službena” čestitka.

Upotreba “SRETNA” ili “SREĆNA”, te referiranje na Senahida Halilovića po tom pitanju značilo bi dovođenje u pitanje Ustavnih i zakonom definisanih normativa. Iz aktuelnog Statuta Općine Visoko donosimo ilustraciju iz koje je evidentno da su u Visokom ravnopravni jezici konstitutivnih naroda.


Nije zgored priložiti i mišljenje: „Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bošnjaci imaju jedan jezik. Riječ je o četiri južnoslavenska standardna jezika, potpuno ravnopravna kao sociolingvističke činjenice“, slaže se i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, lingvista Senahid Halilović.

Prema tome, današnji bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski čine jedan jezik sa četiri naziva. „Ko god tvrdi da su u pitanju četiri razna jezika, ili je gluh, ili ćaknut, ili – što je gore nego biti gluh i ćaknut – ekstremni nacionalista“, kaže poznati bh. lingvista Midhat Riđanović, profesor engleskog jezika i lingvistike.

Kada smo prije desetak godina ukazivali na političku štetnost činjenice da je Visoko bilo prestalo javno obilježavati i čestitati vjerske blagdane svih konstitutivnih naroda, bili smo izloženi jakom “dušebrižju” društvenih aktera, koji su tu činjenicu relativizirali konstatcijom da je Visoko “skoro 100%” bošnjačko.

Igrom slučaja i tada se spominjalo ime Amre Babić uz tu činjenicu.
Danas, kada imamo primjer visočke multikulturalnosti u skladu sa legitimnim i legistrativnim normativima – politikantstvo je iz službenog dikursa riječ “SREĆAN” tumačiti skandaloznom.
Da li to podrazumjeva da je u Visokom skandalozno, sramotno ili nepoželjno govoriti “službenim” jezicima konstitutivnih naroda!?

Sa druge strane, iole poznavajući hijerarhiju funkcionisanja izvršne vlasti, misleći na resorne podjele poslova i nadležnosti, a trebalo bi značiti i odgvornosti: da li se svaki eventualni gaf ili pogreška trebaju adresirati na Prvu osobu koja personificira Općinu Visoko?
Ako krenemo iz te perspektive sagledavanja činjenica onda ćemo nedvojbeno doći do spoznaje da državni uposlenici i rukovodioci službi nemaju niti odgovornosti, a još manje građanske svijesti.

Da li smo spremni preispitati “nedužnost” ili “odgovornost” Emira Bukurevića, Zekije Omerbegović ili volonterke Ajle Habul – Velagić za “omašku” po pitanju “sporne” čestitke, koja je u njihovoj poslovnoj nadležnosti. Neću ustvrditi da čestitka na Facebook-u nije možda produkt i neke od “dušebrižnica” iz bližeg okruženja Amri, ali u svakom slučaju mizerija je svaki pokušaj senzacionaliziranja ili skandaliziranja bilo čega što nema osnova kao što je ovaj slučaj.

Davanje smisla besmislu više govori o autorima koji se služe takvom vrstom spletkarenja. Fabrikovanje informacija od besmislenih poluistina ima samo jedan i jedini cilj javno afirmiranje vlastite ništavnosti.

Ne treba isključiti činjenicu da smo pred izbornom godinom i da će se tražiti “dlaka u jajetu” za ovakve i slične medijske spekulacije.
Politički akteri su spremni na svaku vrstu političkog poentiranja i ne treba isključivati mogućnost da je i ovaj “cirkus” od čestitke produkt strateškog rada neke od političkih oligarhija ovog grada.

U političkoj zbilji ovog grada važi ona vašersko-zabavna igra “karike na marike – ko nabije taj dobije: svaka igra- svaka dobija”.

Uprošćavanjem političke zbilje do senzacionalizma na kojem danas jeste, jedino i neminovno vodi u još veću devalvaciju političkog kredibiliteta aktera, što će imati za posljedicu da već naredne godine dobijemo još gori saziv političkih diletanata u Općinskom vijeću Visoko, a svakom narednom Načelniku će biti teže politički funkcionirati.
Posljedice takvog društvenog ambijenta najmanje će snositi politički akteri, a najviše sami građani.
Politički aktivizam ima samo jedan cilj, a to je rješavanje ličnih egzistencionalnih potreba, što velikoj većini političkih aktera i uspijeva.

Kad se sve sabere i oduzme GRAĐANI su uvijek i vazda na gubitku.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close