Cvijeće za žrtve zločina na Kazanima: Prekinuti zid šutnje

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te delegacija Naše stranke danas su posjetili lokalitet Kazani na obroncima Trebevića, gdje su položili cvijeće i odali poštu nedužnim nebošnjačkim žrtvama stradalim ratnih devedesetih na ovom mjestu.

– Svakako da postoji jedna doza zida šutnje. Međutim, siguran sam da postoji većina građana Sarajeva koji žele da se sazna istina o Kazanima i da se zna kakav se zločin ovdje desio. Ovdje su pripadnici srpske i hrvatske nacionalnosti ubijani. Međutim, ono što se u Sarajevu ne zna, postoji i jedan slučaj čovjeka koji je bio pripadnik srpske nacionalnosti ovdje je ubijen, a istovremeno je bio pripadnik Armije RBiH i branio je ovaj grad. Mislim da Sarajevo i cijela BiH treba konačno da progovori transparentnije o tome, kazao je Dunović.

Dodao je kako pozdravlja inicijativu svog prethodnika na poziciji potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića koji je inicirao zajedno sa Gradom Sarajevom izgradnju spomenika na Kazanima.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić napomenuo je da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva još 2012. donijelo odluku da je spomenik na Kazanima od interesa za grad.

– Također, Gradsko vijeće tada je donijelo i odluku o mikro lokaciji gdje bi spomenik bio podignut, a to je ova lokacija ovdje. Ono što je ostalo i što nije urađeno jeste raspisivanje konkursa za idejno rješenje za spomen-obilježje i da se vide na koji način će se finansirati izgradnja tog spomen-obilježja, kazao je Komšić, dodajući da su važne procedure okončane te da bi sve formalnosti trebale biti okončane u narednoj godini.

Delegacija Naše stranke predvođena predsjednikom stranke Predragom Kojovićem posjetila je i  Veliki park, mjesto gdje su sahranjena devetorica policajaca koji su ubijeni od strane Mušana Topalovića Cace i njegovih saučesnika, u akciji njihovog hapšenja 26. oktobra 1993. godine.

Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen.

Iz jame na Kazanima nakon rata su izvađeni posmrtni ostaci 29 osoba, koji su prvo bili sahranjeni u NN grobnicama a potom ih je izuzela Komisija za traženje nestalih RS-a: identifikacije još nikada nisu okončane.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close