Cveklom protiv anemije

Povrće krvavocrvene boje preporučuje se trudnicama zbog gvožđa i zato što reguliše krvni pritisak i holesterol i poboljšava rad jetre.

Cvekla je dvogodišnja biljka vretenastog korjena krvavocrvene boje i tamnozelenog lišća, povrće koje mnogi cijene, kako zbog njenog pozitivnog uticaja na zdravlje, tako i zbog sjajnog ukusa.

U njoj se nalazi mnogo fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, a učestvuju i u detoksikaciji organizma. Pigmenti iz cvekle, koji joj daju bogatu boju, nazivaju se betalaini. Crveni pigment, antocijan, blagotvorno utiče na eritrocite, a krvne sudove čini elastičnijim. Njen ukus je slatkast, što je posljedica velike količine šećera kog cvekla prosječne veličine ima oko 10 odsto. Dobar je izvor folne kiseline i, što je značajno za trudnice, bogata je manganom i kalijumom. Sadrži i vitamin Ce, bakar, magnezijum, gvožđe i fosfor.

Cvekla se lako vari i obiluje dijetetskim vlaknima, što je značajno za proces pražnjenja crijeva. Konzumiranjem ovog povrća pored dobrog rada digestivnog trakta učinićete vaše krvne sudove zdravijim, regulisati krvni pritisak i holesterol, a poboljšati dobar rad jetre.

U odnosu na drugo povrće, ima visoku energetsku vrijednost: 189 kilodžula (45 kilokalorija) na 100 grama. Bogata je bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Cvekla je blagotvorno povrće za koje se smatra da pomaže našem tijelu da se bori protiv raznih bolesti, poput bolesti srca i nekih vrsta raka. Povoljno utiče i na nervni sistem, a i iako ne sadrži mnogo gvožđa u poređenju sa recimo špinatom, preporučuje se i anemičnim osobama. Da bi se sačuvali hranjivi i ljekoviti sastojci plod cvekle treba da se kuva do 15 minuta, iako je najbolje konzumirati je u sirovom obliku rendanjem u salate ili cijeđenjem. Inače, ovo povrće može da se konzumira tokom cijele godine. U kulinarstvu se obično koristi njen korjen, ali i listovi mogu da se koriste, poput špinata.

Poznato je da je sok od cvekle ljekovit i da se dosta koristi za jačanje i detoksikaciju organizma. Sok cvekle zaslađen medom povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska. Ako volite salatu a patite od opstipacije, probajte kombinaciju: rendana cvekla i rendana mrkva ili hren.

Indikator o nedostatku gvožđa

Poslije umjerenog konzumiranja cvekle, neke osobe imaju promenu u boji mokraće ka crvenoj. Iako je ovo potpuno neškodljiva pojava, ona može da posluži i kao indikator o nedostatku gvožđa u organizmu ili o problemima sa metabolizmom gvožđa. U tom slučaju bilo bi dobro da se obratite ljekaru.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close