ČUVARKUĆA I MED ZA CISTE I MIOME NA MATERICI

Čuvarkuća i med kao lek postižu odlične rezultate za lečenje mioma i cista na materici.Ova lekovita kombinacija je poznata narodna receptura ,ali nije i jedina koju ćemo podeliti sa vama u ovom članku.Kao veoma delotvoran pokazao se i čaj od čuvarkuće,mast,tinktura,obloge i nezaobilazni svež sok od svežih listova čuvarkuće.Ovi prirodni lekovi su delotvorni za lečenje upale uha,bronhitisa,kožnih problema,protiv kurjeg oka,eliminišu nervozu i stres,ublažavaju menstrualne tegobe i još mnogo toga.Čuvarkuća i med su nezaobilazni u fitoterapiji i svakako su vredni pažnje..

BILJKA ČUVARKUĆA NE ČUVA SAMO KUĆU VEĆ I NAŠE ZDRAVLJE

Čuvarkuća biljka je dobila svoj naziv po starom verovanju da može sačuvati kuću od požara, groma, zlih sila i drugih negativnih pojava.Ne znamo da li štiti od groma i požara, ali dokazano je da biljka čuvarkuća sprečava i leci mnoge bolesti a pritom održava dobro zdravlje. U pitanju je vrlo otporna biljka, što dodatno opisuje i njen latinski naziv Sempervivum ,koji u prevodu znači “uvek živa”.U nekim krajevima se pod gore pomenutim zlim silama pominju i vampiri,veštice kao i puno drugih negativnih pojava,kojima se ovde nećemo baviti, jer su to teme više namenjene za kakav vidovnjačko-čarobnjački portal,što mi svakako nismo.Koga zanimaju takve teme ima priličan izbor u online okruženju .Nas interesuje isključivo fitotarapija i sa njom ćemo se ovde i baviti.Čuvarkuća i med su samo jedan od mnogobrojnih recepata koji su vredni pomena,jer su delotvorni za stomak i svakako će doprineti boljem zdravlju u celini.Drugi narodni nazivi za ovu biljku su :pazikuća,čuvarka,stolist,vazdaziva,grluša …

ČUVARKUĆA LEKOVITA SVOJSTVA

Listovi čuvarkuće se beru od marta do oktobra, mada su najlekovitiji i najdelotvorniji preko leta, a njihov dragoceni sastav ne menja se ni nakon zamrzavanja. Ako se uzgaja u saksiji, može se brati čitave godine.Za gajenje čuvarkuće važno je da kažemo i to da ova višegodišnja biljka može da naraste do 30 cm i otporna je na niske i visoke temperature, a pogotovo na sušu, jer joj prija sunce. Uspeva gotovo svuda,na stenama,između kamenja ,na veoma različitim tipovima zemljišta, čak i na krovovima od kuća, a može se gajiti i u saksiji. Gde god da je posadite, nećete pogrešiti – imaćete divan ukras i prirodni lek nadohvat ruke. Boja čuvarkuće varira od zelene do bordo i ljubičaste, listovi su joj u obliku rozete, dok se cvetovi formiraju na vrhu i najčešće su crvene boje. Ova lekovita biljka sadrži tanin, masno ulje,biljnu sluz ,smolu, kalcijum-malat,jabučnu i mravlju kiselinu, a u narodnoj medicini čuvarkuća kao lek se koristi zbog toga što ima diuretička i protivupalna svojstva te sposobnost da steže sluzokožu i kožu. Biljka se primenjuje kao sok, obloga, mast, tinkture,čaj a naročito je delotvorna kombinacija čuvarkuća i med jer pomaže u lečenju cista,mioma na materici,kod upale jajnika i sl..

ČUVARKUĆA ZA UPALU UHA

Čuvarkuća biljka u našem narodu ima još jedan naziv – uhovnik – zbog njenog izvanrednog terapijskog delovanja u slučaju bolesti ušiju. Naše bake ukapavale su sok od lista čuvarkuće u uho kako bi neprijatni bol uminuo. Sok iz listova ove biljke rastvara višak smole u uhu i ublažava bol, a pomaže i u slučaju nagluvosti. Mnogi su se uverili u efikasnost ovog narodnog leka, a danas čak i neki pedijatri preporučuju upotrebu čuvarkuče u slučaju upale uha. Lečenje se sprovodi tako što se iscedi 2-3 ml soka iz lista biljke, nakapa u uho, sačeka se neko vreme da odleži i nakon nekoliko minuta pusti da sok od čuvarkuće iscuri iz uha.Recimo i to da je bol u ušima jedan od najneugodnijih i najneprijatnijih koji možemo osetiti ,te da nam je svaka pomoć dobrodošla.Čuvarkuća za uho je svakako izvanredna i dobrodošla pomoć kod pomenutih bolova,ali i za rastvaranje smole jer rešava problem sa nagluvošću.Ovaj odličan narodni lek kao i recept čuvarkuća i med nikako ne smemo zaboraviti,već ih treba sačuvati od zaborava ,za buduće generacije koje dolaze..

ČUVARKUĆA KAO LEK – ZA ŠTA JE DOBRA ?

Odgovor je krajnje jednostavan,za još puno toga…Čuvarkuća i med kao lek za ciste i miome,sok od čuvarkuće za bolesti uha o kojima smo već pisali,za kožne probleme,protiv bronhitisa,protiv nervoze i stresa,pa da krenemo redom.Čuvarkuća biljka ima slično delovanje kao aloja, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Zahvaljujući antiupalnim i antiseptičkim svojstvima,odlična je prva pomoć protiv opekotina, ugriza i uboda insekata, jer pruža brzo olakšanje i smirenje. Čuvarkućom možete tretirati kurje oči, pegice, rane i čireve na koži, bradavice na rukama,herpes zoster, tvrdu kožu na tabanima – i to jednostavnim premazivanjem problematičnog mesta sveže isceđenim sokom ili stavljanjem obloga od presečenog lista.Sok od čuvarkuće pomaže i u slučaju bronhitisa, upale grla, gnojne angine, gnojne upale zuba i infekcija, ali i zloćudnih bolesti usne duplje.Veruje se da biljka čuvarkuća neutrališe delovanje štetne energije, ublažava posledice kod stresa i reakcije na promene vremena – kod metereopata, pomaže u isceljenju bolesti, stabilizuje i umiruje nervni sistem te nam povećava radnu sposobnost.
ČUVARKUĆA I MED KAO LEK RECEPT

U pitanju je izvanredni- univerzalni lek ,koji se može upotrebiti kod različitih problema i zdravstvenih tegoba.Čuvarkuća i med otklanjaju ciste, miome, leče tegobe sa želucem koje izaziva helikobakter pilori, jačaju imunitet, ublažavaju probleme sa štitnom žlezdom, olakšavaju varenje ,popravljaju probavu,eliminišu zatvor i regulišu problem sa tvrdom stolicom, leče zapaljenje sluzokože i mnoge druge bolesti i tegobe. Mnogi su ovaj narodni lek probali i zaklinju se u njegovu delotvornost, a evo kako se pravi:

300 grama sočnih listova čuvarkuće samleti u mašini za meso ili blenderu i pomešati sa 500 grama domaćeg što kvalitetnijeg meda. Staviti u staklenu teglu, umotati u foliju i ostaviti da stoji poklopljeno u frižideru.

Med i čuvarkuća kao lek se uzimaju ujutru na prazan stomak i to po jedna čajna kašičica , a pola sata nakon toga se ništa ne jede i ne pije.Najveća zasluga ovog prirodnog leka je za detoksikaciju i čišćenje organizma od nagomilanih štetnih toksina.Nema bolje i zdravije recepture za ubrzanje metabolizma nego što su to čuvarkuća i med,a blagotvorni su nakon jakih obroka,posle obilnijih gozbi ,raznih veselja i proslava,kad obično preteramo sa jelom i pićem i u svakom drugom smislu…

KAKO SE PRAVI ČAJ OD ČUVARKUĆE ?

Za čaj od čuvarkuće se zna da se koristi u slučaju menstrualnih grčeva kao i kod obilnih menstruacija ,čireva i dijareje. Priprema se tako što se 10 grama sveže ili 12 grama osušene čuvarkuće kuva oko 15 minuta u 2,5 dl vode. Nakon toga se procedi i ostavi da se ohladi. Pije se šolja čaja ujutro na prazan stomak, a nakon toga svaki sat po jedna kašika čaja.Uz recept čuvarkuća i med ,ovo je jedna od najdelotvornijih i najprimenjivanijih receptura u našoj narodnoj medicini,kada je ova biljka u pitanju..

Recimo još i to da su čuvarkuća i med veoma ukusna kombinacija,koja će se mnogima svideti.Ono što je najbolje kod ovog narodnog recepta je da ga možete konzumirati i bez ikakve prethodne potvrđene dijagnoze od strane lekara i stručnih lica .Naime vi ga možete koristiti i kao potpuno zdravi,tada ćete delovati preventivno i sprečićete velik broj oboljenja. Ova smesa sprečiće dalji pad imuniteta jer sadrži neke od najboljih sastojaka koje nam priroda daruje i koji se naročito delotvorni zajedno u sinergiji ..

LEKOVITA SMESA ČUVARKUĆA I MED

dijetamesecevemene.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close