ČUVAJTE DJECU: Novi bizaran i zastrašujući trend širi se Facebookom!

Prema novom Facebook izazovu djeca nestaju na 72 sata. Ako prihvate izazov s društvenih mreža, tinejdžeri nestanu na 72 sata, odnosno ne obavijeste roditelje kamo odlaze. Upravo bi taj izazov mogao stajati iza nestanka dvije britanske tinejdžerice, Siobhan Clarke (15)  i Sammy Clarke (14) iz Essexa, nagađaju tamošnji mediji. Iako se isto prezivaju, ove djevojčice nisu u rodbinskoj vezi, piše britanski Mirror.

Nakon što su izašle iz škole u petak popodne, gubi im se svaki trag, do ponedjeljka ujutro. Pronađene su 30 kilometara od svojih domova.

Nestao je bio i njihov 22-godišnji prijatelj Keiran Hartley-Anderson, koji je po pronalasku uhapšen i sumnjiči ga se za nestanak djevojčica. Svo troje pronađeno je u Westcliffu, nakon što je policija dobila dojavu od osobe koja ih je prepoznala s tjeralice.

Javnost je cijeli slučaj povezala s najnovijim izazovom na Facebooku, poznatijim kao “Game of 72”, u kojem se tinejdžeri izazovu da nestanu na 72 sata kako bi bili proglašeni nestalim osobama.

Potencijalno vrlo opasna igra “Game 72” širi se Evropom posredstvom interneta, a naročito posredstvom društvene mreže Facebook. U igri djeca i tinejdžeri ohrabruju jedni druge da nestanu na 72 sata i da prije nestanka nikome o tome ništa ne kažu.

Zašto? To morate pitati njih. Očito je u pitanju neki način tinedžerskog dokazivanja. U tim osjetljivim godinama odrastanja, svako ludilo je moguće pa čak i ako nosi obilježje “igre”.

“Svakom roditelju čije je dijete na Facebooku, a koje zna za ovo, ja bi savjetovala da razgovara s njim u nekom opuštenom trenutku za vrijeme ručka za stolom ili tokom vožnje u automobilu, i to tako da se o tome ne stvara velika pompa. Važno je saznati kako dijete razmišlja o tome”, rekla je psihologinja dr. Myrna Shure sa Sveučilišta Drexel u Philadelphiji opisujući kako bi s tinejdžerima trebalo razgovarati o igri “Game 72”.

“To je doba kada do izražaja dolazi nužnost pripadnosti grupi vršnjaka i rekla bih da je to glavna motivacija, posebno ako to postane moda ili nešto što rade i druga djeca iz škole.”, rekla je ona, prenosi Avaz.

Među nestalima na 72 sata bila je i 13-godišnja djevojčica iz Francuske. Djevojčica koju su tamošnji mediji nazvali Emma, nije željela reći ni roditeljima ni policiji gdje je bila ta 72 sata.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close