-TopSLIDEBiHPolitika

Ćuprija: Maloljetnog sina i njegovu drugaricu krvnički je pretukao čovjek od 42 godine

NAPAD U SARAJEVU

Učenicima Druge gimnazije i Katoličkog školskog centra u Sarajevu nanesene su teške tjelesne povrede dok su sjedili pored zgrade i pravili narukvice. Mladiću je polomljena vilica, a djevojka je zbog teških povreda glave prošla višesatnu operaciju.

Ove 17-godišnjake je u sarajevskoj ulici Tina Ujevića krvnički pretukao Alen Pleh (42) koji je od ranije poznat policiji. Pleh je 2011. godine kriglom napao studenta koji je nakon toga ostao bez vida na jedno oko. Za taj napad je osuđen na dvije godine zatvora.

Otac napadnutog dječaka Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH i bivši direktor OŠ “Fatima Gunić”, s velikim je bolom, ali i razočarenjem, govorio za Klix.ba.

Kako nam je kazao tinejdžeri su nakon završetka druge smjene u školama, 25. maja, sjeli blizu jedne zgrade u ulici Tina Ujevića kako bi pravili narukvice.

“Nakon izvjesnog vremena im je prišao manijak, ja ga kao roditelj ne mogu drugačije nazvati, koji ih je bez ikakvog povoda napao. Vidim da je izjavio da su djeca imala neke lasere, to je notorna laž, djeca su pravila narukvice i on im je prišao. Pitao ih je šta to radite, oni su se prepali, nisu očekivali takav pristup… Krvnički ih je izudarao, prvo mog sina kojem je slomio vilicu, usna mu je sašivena i nema mjesta na glavi koje nije modro. Nakon što je pretukao mog sina onda je prešao da udara jedno malo nedužno biće, djevojčicu, udarao je šakama po glavi, pa čak i kad je pala, a te informacije imamo i od svjedoka. Udarao je i nogama, to je baš bilo s namjerom da se nekog ubije. Nakon što je moj sin došao sebi pokušao je da ga spriječi da udara djevojčicu, nakon toga se on opet vratio na njega”, rekao nam je Ćuprija.

Na ulici su ostale rasute perle od narukvica (Foto: Facebook)

Na ulici su ostale rasute perle od narukvica (Foto: Facebook)

Razočaran je, između ostalog, zakašnjelom reakcijom sugrađana. Nakon određenog vremena su neki od prolaznika pritekli djeci u pomoć, međutim do tada su prolazili, a neki su čak i snimali mobitelima.

“Neki su sa balkona vikali da prekine s udaranjem, ali zaista je trebala biti brža reakcija i tužan sam zbog saznanja u kakvom vremenu živimo. Sad mi je najvažnije da se djeca oporave, posebno djevojčica, da izađe iz teškog stanja u kojem se nalazi sa što manje posljedica. Moram naglasiti da je kod djevojčice operacija trajala dosta dugo, da joj je bio život ugrožen, trenutno su sve misli upućene prema njoj”, naglašava Ćuprija.

On i njegova supruga su, dodaje, u konstantnom kontaktu s roditeljima djevojčice te će nakon oporavka djece energičnije krenuti u borbu protiv ovakvog sistema.

“Mnogo je ovakvih koji po gradu hodaju. Tužno je saznati činjenicu da je ista osoba prije nekoliko godina iz čista mira udarila studenta kriglom. Momak je sjedio u bašti i on ga je iz čista mira izudarao, toliko krvnički da je student ostao slijep i nijem. On je dobio blagu kaznu, čini mi se do dvije godine, ima također utvrđene dijagnoze i takav je na slobodi. Imam informacije da uznemirava i svoje komšije koje su ga više puta prijavljivale”, kaže Ćuprija.

Dodaje da je zakone potrebno mijenjati te da će u narednom period uslijediti borba kako zbog njegove, tako i zbog ostale djece ovog grada koja sutra mogu biti meta nekog nasilnika koji će ih sutra napraviti invalidom. Brojne su nedoumice.

“Prva pitanja koja se meni nameću kao građaninu je kako je moguće da je on na slobodi, zatim da se ispita kakav je zločin učinio ranije, koja mu je dijagnoza utvrđena, zašto je dobio malu kaznu zatvora, ko je odgovoran za takvu kaznu i zašto će uopće na slobodi ako nije za zatvora ona bi trebao biti u specijaliziranoj ustanovi”, objašnjava nam Ćuprija.

Podsjećamo, iz MUP-a KS su saopćili da su uhapsili napadača te da je osumnjičeni fizički napao dvoje maloljetnika, a tom prilikom je djevojka zadobila teške tjelesne povrede opasne po život, zbog čega je prebačena na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

KLix

Foto. Facebook

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close