-TopSLIDEBiHPrivreda

Čudo usred Bosne, tvornicu luksuznog dizajnerskog namještaja koji je postao svjetski hit

Reportaža: Kako je jedna obitelj napravila čudo usred Bosne, tvornicu luksuznog dizajnerskog namještaja koji je postao svjetski hit
Velika priča o Artisanu, globalno priznatom brandu iz Tešnja

Trenutno svojim namještajem opremaju i Hermèsove dućane po svijetu. ‘Evo, baš smo prije par dana poslali namještaj i za njihov dućan u Tokiju. Opremali smo i dućane Louisa Vuittona, a prije dvije godine i jedan dio seta za američki film ‘Angel has Fallen’ s Gerardom Butlerom i Morganom Freemanom’

PETRA SMOLJAK / Snima Vjekoslav Skledar – telegram.hr

Vozimo se uskim vijugavim cesticama kroz Bosnu. Tražimo selo Medakovo na čijim se brdima pored starog gradića Tešnja, svega sat i pol vožnje udaljenog od Slavonskog Broda, izrađuje dizajnerski namještaj Artisan. Nakon nekoliko pogrešnih skretanja po okolnim zaseocima stižemo pred upravnu zgradu tvornice gdje nas dočekuje generalni direktor Mirza Ćostović.

Artisan se razvio iz malene stolarske radionice

“Drvo je naša obiteljska tradicija”, govori nam Mirza Ćostović dok se uskim brdovitim puteljcima vozimo prema prvoj lokaciji otkud kreće cijeli proces proizvodnje. Objašnjava nam da Artisan vuče korijene iz njihove malene obiteljske radionice koja se obradom drveta počela baviti još u Jugoslaviji, 70-ih godina. U to vrijeme u selu nije bilo industrijske struje, pa su ručno izrađivali stolariju, lamperiju, podne i zidne obloge, a njegov stric Fadil Ćostović, jedan od vlasnika Artisana, još je kao klinac počeo oblikovati drvo i raditi u toj radionici.

Njihov se namještaj pregledava dodirom

Artisan u ponudi ima stolce, stolove, komode, ormare, krevete, lampe, a njihov najuspješniji proizvod je stolac Neva za koju su dobili svjetska dizajnerska priznanja poput Red Dot Design Awarda i Interior Innovation Awarda. Tu su kolekciju razvili 2012., a dizajn potpisuje Regular Company iz Zagreba.

OPŠIRNIJE na telegram.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close