Čudo iz Kozarca: Otvorena najveća farma za uzgoj norveškog govečeta na svijetu!

Direktor kompanije i idejni tvorac ovog uzgojno-selekcionog centra Jusuf Arifagić uspješni je biznismen u Norveškoj, i tokom devedesetih je došao kao izbjeglica iz rodnog Kozarca.

Autor: Elvir Padalović
B
UKA

Najveći uzgojno-selekcioni centar centar za norveško crveno goveče otvoren je danas u u Trnopolju kod Prijedora. Ovo je ujedno i najveća farma za ovu pasminu na svijetu sa 520 grla u objektu.

Direktor kompanije „Arifagić Investments” i idejni tvorac ovog uzgojno-selekcionog centra Jusuf Arifagić uspješni je biznismen u Norveškoj, i tokom devedesetih je došao kao izbjeglica iz rodnog Kozarca.

 

On je danas ponosno stajao ispred svog objekta, u svom rodnom mjestu, sedam godina od početka ostvarivanja svoje vizije. Danas su mu u posjetu došli brojni predstavnici diplomatskog kora, domaćih institucija te preko dvadeset medijskih kuća, od kojih dvije nacionalne televizije iz Norveške. Za njegov poduhvat će se danas čuti u nacionalnom dnevniku Kraljevine Norveške.

Svečanu vrpcu modernog objekta presjekli su ambasadori Republike Turske i Kraljevine Norveške, te predstavnici norveške kompanije Geno, Ziraat banke i predstavnici gradskih i državnih vlasti.

 


Više puta je danas tokom ceremonije spomenuto kako je Jusuf Arifagić ostavio ružnu prošlost iza sebe te počeo ostvarivati svoju viziju za budućnost. Ono što su i njegovi norveški partneri istakli jeste činjenica da u početku niko nije vjerovao u ideju „ jednog tvrdoglavog čovjeka iz Bosne” o osnivanju ovakvog centra u Bosni i Hercegovini, ali na kraju se pokazalo kako se dobre i pozitivne ideje ipak mogu ostvariti.

Arifagić kaže da je njegov motiv za ovaj projekat bio da u svom mjestu gdje je rođen, napravi nešto moderno i proevropsko, da ljudima u ovoj zemlji donese mogućnost da dobiju posao.

„Također, želio sam pokazati da smo mi ipak, narodi koji mogu živjeti i raditi zajedno, u čemu mislim da sam uspio. Obični čovjek iz BiH može postati uspješan u inostranstvu, a nažalost, kad se vrati u svoju zemlju, stvari mogu postati malo teže”

“Mi smo ti koji našoj djeci trebaju obezbijediti budućnost i ostaviti im demokratsku i naprednu državu. Svi moramo sarađivati, jer su zemlje regije premale da bi bile konkurentne“, rekao je prisutnima danas u Tronopolju Jusuf Arifagić.

Ona je rekao da je u izgradnju kompanije do sada uloženo oko 14 miliona maraka, od čega osam je lično uložio Arifagić, a preostalih šest su kreditna sredstva.

 


Norveška ambasadorica u BiH Anne Lilloe Vibeke je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja centra, te naglasila koliko je poljoprivreda važna za zemlje Zapadnog Balkana.

“Ekonomski razvoj i otvaranje radnih mjesta od vitalnog je značaja za napredak BiH. Poljoprivreda ima veliku ulogu u ekonomskoj i socijalnoj sferi za zemlje Zapadnog Balkana, posebno zbog svog značaja bruto nacionalnom dohotku. Ova farma trenutno zapošljava 30 osoba, a u budućnosti bit će ih i više. Na farmi trenuno ima 500 krava, a u februaru ove godine počela je proizvodnja mlijeka.” istakla je.

“Ovo su temelji moderne poljoprivredne proizvodnje” rekla je ona, dodavši kako je ova farma već prozvana „hotelom za krave” – jer krave imaju luksuzan život ovdje, one imaju prostirke , ventilatore kada im je vruće i grijalice kada je hladno- krave ovdje slušaju muziku.
„Sav taj luksuz ima svoju svrhu – da krave daju mlijeko izvrsnog kvaliteta” rekla je ambasadorka Kraljevine Norveške u BiH.

Ona je istakla kako u Norveškoj živi 15.000 Bosanaca i Hercegovaca i kako im ide dobro.

„ Oni su jako obrazovani i među njima je manje nezaposlenih nego što je to slučaj sa ostalim grupama izbjeglica i imigranata. Oni predstavljaju imigrantsku skupinu koja je najbolje integrisala i navikl ana norveško društvo. Oni su definitivno prednost a ne teret„

Dodavši kako je norveška ambasada u kontaktu sa dijasporom te da  potiče dijasporu da doprinese ekonomskom razvoju u svojoj prvoj domovini, Anne Lilloe Vibeke je rekla kako je Jusuf Arifagić najbolji primjer takvog doprinosa.

„ Jusuf ima ispravan stav” rekla je norveška ambasadorka „ on je spreman ostaviti prošlost iza sebe i gledati prema naprijed-u budućnost. On shvata da je ova zemlje zajednička za sve – i želi i sam doprinijeti stvaranju boljeg mjesta za sve. On je moga uživati u prosperitetu i svom bogatstvu tamo u Norveškoj, ali umjesto toga, odlučio je učiniti nešto dobro i produktivno za svoj rodni kraj u BiH.” istakla je Anne Lilloe Vibeke, ambasadorka Kraljevine Norveške u BiH.

 

 

Turski ambasador u BiH Cihad Erginay rekao je danas kako Turska ima važne investicije u ovom području. On je kazao da se većina projekata sprovodi uz kreditnu liniju Ziraat Banke BiH, a centar koji je otvoren, jedan je od najuspješnijih primjera.

“Povećava se broj projekata koje finansira Turska u BiH. Također, poveća se i uticaj Ziraat banke, koja je otvorila poslovnicu u Banjaluci, a planira se otvorenje poslovnice i u Bijeljini. Tako Turska želi da nastavi ovu saradnju, što smo više puta izrazili. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih projekata. Zahvaljujući kreditnoj liniji u vrijednosti od 100 miliona KM, do sada je, direktno ili indirektno, zaposleno najmanje 6.500 osoba širom BiH“, pojasnio je ambasador Erginay danas.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić istakao je da je ovaj projekat značajan zbog proizvodnje i smanjenja stope nezaposlenosti, a ujedno i poruka domaćim političarima da moraju kreirati bolji ambijent za poslovanje i pomoći ovakvim projektima.

 

“Ako ovakvi projekti ne zažive u BiH, zasigurno neće ni političari moći opstati na svojim pozicijama. Ovaj projekat je dokaz da se može ovdje investirati i jedne potrebe za novim, značajnijim i konkretnijim poticajima. Poticaji do sada su uglavnom davani u političkim i socijalnim aspektima, a najmanje u razvojnim, koji su potrebni u ovakvim pogonima“, rekao je Egrlić.

Upravni direktor poljoprivrednog Udruženja “Geno Global“ iz Norveške Tur Arnes Letmoen rekao je da Geno iduće godine puni 80 god postojanja te da su veoma ponosni što prisustvuju ovom otvaranju, koji je veliki korak naprijed za kompaniju Arifagić“.

 

Ulrike Hartman, šefica Kancelarije Visokog predstavnika OHR-a u Banjaluci kazala je kako ovaj centar neće imati značaj samo za modernizaciju poljoprivrede u BiH.

“Ova investicija će također, otvoriti radna mjesta, a to znači prosperitet BiH. Potrebno nam je više ovakvih investicija. Političke stranke i buduća vlast trebaju više posvetiti pažnje praktičnim politikama koji će olakšati život poljoprivrednicima, radnicima i preduzetnicima u BiH. Dugoročni potencijal poljoprivrednog sektora u BiH je ogroman i prema tome, da bi se taj potencijal u potpunosti iskoristio, investitori i relevantne vlasti moraju udružiti snage“, poručila je Hartman.

Kompanija „Arifagić investments”u ovom trenutku zapošljava 30 radnika, od kojih je osam s fakultetskom diplomom. Trenutno se u štali nalazi 520 grla, a u sastavu kompanije nalazi se sopstvena veterinarska stanica kao poseban subjekat, izmuzište, a u planu je da u narednih pet godina uz pogon za proizvodnju biogasa i mljekaru u štalama Centra bude oko 5000 grla sa preko 500 zaposlenih radnika u direktnoj proizvodnji

 

Norveško crveno goveče daje izuzetne rezultate kada je riječ o proizvodnji mlijeka. Većinu mlijeka, rekao je Arifagić, otkupljuje bihaćki „Meggle” a u planu je i širenje na ostale regije.

Jusuf Arifagić se ne zaustavlja u Kozarcu, on ima plan nastaviti dalje. Već radi na otvaranju Srednje poljoprivredne škole po norveškom modelu, planirano za septembar naredne godine. Model uzgojno-selekcionog centra on želi proširiti i na ostale zemlje bivše Jugoslavije.

“Mislim da čovjek treba ići preko rijeke i graditi mostove“, rekao je danas u svom rodnom mjestu Jusuf Arifagić.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close