-TopSLIDEBiHPrivreda

Čuda su moguća: Kompanija “Eko-Bosanka” je prošle godine izvezla u EU rekordne 42 TONE lješnika

ČUDA SU MOGUĆA: Kompanija “Eko-Bosanka” je prošle godine izvezla u EU rekordne 42 TONE ove ČUDESNE VOĆKE

Sweden/USAID FARMA 2 projekt podržao je “Eko-Bosanku” Posavina u nabavci opreme za čišćenje i sušenje lješnika, a kompanija je izvezla 42 tone suhog proizvoda u Hrvatsku.

Vlasnik firme “Eko-Bosanka” Posavina iz Dervente Pero Matić kazao je da je za uzgoj lješnika potrebno dosta vremena.

“Od momenta kada pripremite zemlju i posadite sadnice, potrebno je sedam godina da lješnjak počne davati plod. Do tog trenutka imate samo troškove”, rekao je Matić.

Navodi da je “Eko-Bosanka” veliki poljoprivredni proizvođač. Osnovana 2007. godine, kompanija sada uzgaja žitarice na 1.600 hektara. Od 2012. počela je saditi i lješnike, a od tada je plantaža narasla na 200 hektara. U 2020. godini prvih zasađenih 35 hektara počelo je davati plod, 1,2 tone po hektaru. Sa 42 tone proizvoda sada su i zvanično u poslu s lješnicima.

“Eko-Bosanka” je počela uzgajati lješnike kako bi diverzifikovala proizvodnju. Osim plantaže, ima i matičnjak, gdje godišnje proizvede 60.000 sadnica lješnika, a pruža i usluge poput pripreme zemljišta, sadnje, ali i održavanja plantaža drugih uzgajivača.

“Još je desetak ljudi s ovog područja odlučilo uložiti u proizvodnju lješnjaka. Imaju dodatnih 80 hektara koji su u različitim fazama razvoja, a mi, u biti, za njih upravljamo tim plantažama”, objašnjava Matić.

Navodi da je EU jedan od najvećih svjetskih uvoznika jestivih orašastih plodova, 40 posto globalnog uvoza, te da će sa sestrinskom firmom u Hrvatskoj “Eko-Bosanka” sve svoje lješnike izvoziti u EU.

Matić planira proširiti plantažu na 500 hektara kako bi ostvario godišnju proizvodnju od 1.500 tona lješnika, saopćila je Farma.ba.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close