PolitikaRegion

Crkva u Koruškoj: Nema daljnje rasprave, nema mise na Blajburgu

Odgovor hrvatskim biskupima

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga.

Razlog je jer se ova misa politički instrumentalizira, saopćila je još u petak tamošnja Katolička crkva. 

– Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong saopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Blajburgu – rekao je portparol nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt Matias Kapeler (Matthias Kapeller), koji je dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu saopćila krajem prošle sedmice.

On je rekao kako je tamošnja Katolička crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na ovu odluku. 

– Radi se o privatnom posjedu, a u Austriji svako može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu – rekao je Kapeler. 

Austrijska novina agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti. 


(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close