Čovićev zet na prijedlog Komšićevog DF-a imenovan na čelo BHANSA

Primorac će obavljati ovu dužnost do okončanja postupka imenovanja ravnatelja ove agencije po natječaju koji će biti raspisan u skladu s odredbama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH

 

Izvor: Dnevni-list.ba

 

Zet predsjedatelja Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, Davorin Primorac, imenovan je novim vršiteljem dužnosti ravnatelja BHANSA-e (Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine).

 

U priopćenju VM-a navedeno je kako je ta odluka donesena na prijedlog Ministarstva prometa i veza na čijem čelu sjedi Slavko Matanović iz Demokratske Fronte Željka Komšića.

 

Primorac će obavljati ovu dužnost do okončanja postupka imenovanja ravnatelja ove agencije po natječaju koji će biti raspisan u skladu s odredbama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

 

Istodobno, Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o imenovanju Vijeća BHANSA-e, koje će u roku od 15 dana raspisati natječaj za izbor i imenovanje Uprave BHANSA-e

 

Pohvale za Primorca

 

Novi mladi ravnatelj je završio Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Sin je poznatog hercegovačkog gospodarstvenika Ranka Primorca, ravnatelja Teniskog kluba Mostar, čiji je predsjednik Čovićev rival u posljednjoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž, lider HDZ-a 1990.

 

O imenovanju Čovićevog zeta priča se odavno, a jučer su sve te priče dobile konačnu potvrdu u vidu imenovanja. Premda mnogi taj potez Vijeća ministara smatraju klasičnim nepotizmom u ranijim medijskim istupima ministri i članovi BHANSA-e su za Davorina Primorca imali samo riječi hvale i negirali su da se radi o protežiranju Čovićevog zeta.

 

Tako je Omer Kulić, predsjedatelj Vijeća BHANSA-e i savjetnik bivšeg ministra prometa i veza BiH Damira Hadžića (SDP BiH), kazao da je Primorac daleko najkompetentniji hrvatski kadar kada je u pitanju oblast zračnog prometa te da ga je izravno predložio tadašnji predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH).

 

– To što je Primorac zet Dragana Čovića njemu je samo minus, jer je on doista najbolji od svih hrvatskih kadrova kada je ova oblast u pitanju. Riječ je o vrhunskom stručnjaku, pojasnio je Kulić u prijašnjim medijskim istupima.
I bivši ministar Damir Hadžić za Primorca je podignuo palac.

 

– Raspitao sam se i od brojnih sugovornika čuo da se radi o mladom, obrazovanom, kvalificiranom i vrlo sposobnom čovjeku koji ima potporu i unutar BHANSA-e. To je za mene jedini kriterij bez obzira o kome se radi, kazao je nedavno za Dnevni list Damir Hadžić.

 

Primorac je ‘tema’ medija bio još 2009., dakle još od osnivanja ove agencije. Tada je Dnevni Avaz objavio kako je tadašnji državni ministar financijaDragan Vrankić (HDZ BiH) blokirao preuzimanje potpune kontrole države BiH nad našim nebom upravo zbog Davorina Primorca.

 

– Vrankić je na Vijeću ministara BiH doslovno blokirao imenovanje Upravnog vijeća Agencije za kontrolu neba, jer se Primorčevo ime nije našlo među šest članova tog tijela, pisao je tada sarajevski list.

 

Nepotizam

 

Mnogi su ovaj potez Vijeća ministara okarakterizirali čistim nepotizmom, jer su i predlagač i predloženi i onaj koji imenuje u bliskim prijateljskim, rodbinskim i stranačkim vezama. Je li instaliranje zeta na tako financijski unosnu funkciju, praktički na, po mnogima, najpoželjnije radno mjesto u državi, klasični primjer funkcioniranja BiH ili je doista u pitanju pravedan izbor, odlučite sami.

 

Prema ranijim navodima pojedinih medija još jedan Primorac zaposlenik je BHANSA-e. Riječ je Davorinovom bratu Ivici, koji je vodio financije u ovoj agenciji. Spekulira se i da je brat drugog Čovićevog zeta zaposlen kao njegov savjetnik u uredu hrvatskog člana predsjedništva BiH, ali službene potvrde te informacije još nema.

 

Treba napomenuti da ovo nije prvi, vjerovatno ni posljednji slučaj da na nekoj važnoj državnoj funkciji ‘osvane’ rodbinski kadar. Primjera je i dosada bilo bezbroj, ali su se uglavnom ‘pravdali’ nacionalnim interesom, nevažno kojih naroda.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close