BiHPolitika

Čović: Ne vjerujem da će doći do Dejtona II

Mi očekujemo da ćemo dobiti izmjene Izbornog zakona. Bili bismo naivni kada bismo izašli sa izmjenama Izbornog zakona a da nismo imali plan B i C. Neće doći do Dejtona II ali svakako je važno redefinisati odnose u BiH na temelju toga da jedan narod drugom ne bira predstavnike, kazao je na današnjoj pres konferenciji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Član predsjedništva BiH govorio je o sljedećim koracima u procesu EU integracija te naveo da postoji određeni zastoj.

“Razgovarali smo da predsjedavajućim Savjeta ministara kada je u pitanju ispunjavanje upitnika. Imamo osjećaj da postoji zastoj. Procjena je da ako se nastavi ovako otići ćemo daleko od predviđenih termina”, rekao je Čović.

“Sva povjerenstva mehanizma koordinacije su formirana. O tome nas je izvjestio predsjedavajći Savjeta ministara”, dodao je Čović.

Čović je kazao da sad postoji tehnički problem unošenja informacija u sistem te kazao da se ne može početi sa prevođenjem dok do kraja ne bude jasno kako će glasiti odgovori.

“Koliko je to ozbiljan posao, niko se još nije prijavio za prevođenje”, dodao je Čović.

Govoreći o izmjenana Izbornog zakona on je ponovo naglasio da je osnovi cilj da jedan narod drugom ne bira predstavnike.

“Ono što je naš cilj je da konkretno predstavnici bošnjackog naroda ne biraju predstavnike hrvatskom narodu i obrnuto”, rekao je Čovic te dodao da ovaj stav ne vodi ka daljim podjelama.

On je istakao kako vjeruje da će doći do Dejtona II”, ali i kazao da je svakako važno da se redefinišu odnosi u BiH, pocdrtavši da je potrebno ići u izmjene Ustava.

.”Mi očekujemo da ćemo dobiti izmjene Izbornog zakona. Bili bismo naivni kada bismo izašli sa izmjenama Izbornog zakona a da nismo imali plan B i C”, rekao je Čović u odgovoru na novinarsko pitanje, šta ako ne budu usvojene izmjene izbornog zakona.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close