logo
bios

Čović i Dodik: Jedini način da se riješi pitanje PIC-a je da se raspusti

Objavljeno prije 1 godina . u ned, feb 10th, 2019

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

„Mi ćemo podržati sve ono što HDZ traži kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva. Šta god ko mislio, u ovoj zemlji žive tri naroda i nije moguće da jedan narod drugom bira predstavnike“, kazao je Dodik nakon sastanka. 

On je dodao kako niko ne želi doći u poziciju da mu drugi biraju predstavnike. 

„Ovdje žive tri naroda, multietnička je država, i nije moguće stvarati građansku državu kakva postoji u nekim drugim zemljama“, istakao je Dodik. 

On je naveo kako je njegova stranka dobila povjerenje srpskog naroda na izborima, dok su HDZ i Čović dobii podršku hrvatskog naroda, te da o tome treba voditi računa i prilikom biranja nove vlasti. 

„Što se tiče evropskog puta, dijelimo zajedničke vrijednosti. Čović je kao član Predsjedništva BiH radio na tome, i nadam se da ćemo uskoro doći do kandidatskog statusa. Vjerujemo da je ovo nova prilika za BiH i da kandidatski status treba riješiti neka otvorena pitanja koja ovdje dugo egzistiraju“, smatra Dodik. 

On je podsjetio da i situacija u EU danas nije ista kao ranije, te da je nakon evropskih izbora u maju moguće da dođe do nekih novih promjena.

„Imat ćemo sličan koncept razgovora. Na svaki sastanak idem s ciljem da se dogovorim, ali za svaki dogovor treba imati i drugu stranu. Rezultati izbora su takvi da se legitimno uspjelo ostvariti na jednom nivou. Mora se riješiti pitanje Izbornog zakona, jer ćemo već na lokalnim izborima ponovo doći u istu situaciju da govorimo o tome da jedan narod drugom bira predstavnike. 

Vjerujem da je došlo vrijeme da uspostavimo Vijeće ministara“, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

On je dodao da je, što se njega tiče, delegiranje Doma naroda završeno, te da je moguće već na narednoj sjednici riješiti i pitanje budžeta. 

dodik-i-covic-1

Istakao je da je pitanje izbornog rukovodstva jedno od pitanja koja treba riješiti na putu riješavanja kandidatskog statusa BiH.

„Jedini način da se riješi pitanje PIC-a jeste da se ono raspusti. Oni su samoproglašeni i glavni krivi za krizu u BiH. Oni su napravili sistem koji samo generiše probleme u BiH, ali nikako rješenja. Navikli smo da smo Čović i ja uvijek glavni krivci, dok su miljenici međunarodne zajednice SDA i Izetbegović. Nekoliko godina već ne čitam, ne pratim, niti me zanima komunike PIC-a“, kazao je Dodik.

Čović je dodao kako bi, da nije bilo Deklaracije HNS-a, uslijedila reakcija međunarodnih predstavnika zbog nečeg drugog, jer njima uvijek treba nešto oko čega će se dignuti prašina.

(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh