-TopSLIDEKolumne

Čović i delegacija Hrvatske u Mostaru, kakve su poruke poslane

Piše: A. Čorbo-Zećo


Dragan Čović potpomognut Hrvatskom zvaničnom politikom odmakao je u svojim provokacijama, kada je riječ o poštivanju institucija BiH i suverenosti BiH.
HDZ-ova izborna kampanja u Mostaru, koja u glavnim ulogama donosi ministre iz susjedne Hrvatske, donijela je novu epizodu u kojoj se s predsjednikom Draganom Čovićem i lokalnim liderima ove stranke susreo ministar Tomislav Ćorić.

Nikakve zvanične najave nije bilo. U MVP-u nisu najavili dolazak strane delegacije. Zašto Hrvatska vrlo otvoreno pokazuje da BiH smatra nečim što nije država!?
Nakon današnjeg sastanka delegacija u Domu HDZ-a Čović je kazao da je kroz razgovore naglašena želja da se načini veliki zaokret nakon 12 godina i od Mostara napravi pravo središte.

Središte čega?

Zašto šute i u Europskoj uniji.

Retorika koja posljednjih dolazi iz Zagreba prema BiH, samo je nastavljena stopama koje je utabala bivša hrvatska predsjednice Kolinda Grabar Kitarović.

Među onima koji u svakoj izgovorenoj rečenici podržavaju hrvatsku politiku prema BiH su i vodeći ljudi HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem, koji nikako da shvati da mu je dužnost zastupanje državnih interesa BiH, a ne Hrvatske.

Hrvatska predsjednica ponavljala je priču o hiljadama radikalnih muslimana u BiH, koje je, očito, vidjela samo ona, ali nikada nismo dobili nijedan zvaničan podatak na osnovu kojeg bi potkrijepila svoje tvrdnje.

Novi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojom retorikom već duže liči na HDZ-ov kadar. 

Nakon svih priča dolazimo do zaključka – da su svi isti,  a njihove namjere prema BiH nečasne i loše.

Hrvatske vlasti šalju poruku kako uopće ne poštuju svoje susjede, ali se za to vrijeme svim silama trude sebe predstaviti kao dobrog susjeda.

Nažalost, današnji odnosi dvije zemlje dosegli su, možda, i najgori nivo u posljednjih desetak godina.

Kako sada stoje stvari, za poboljšanje sveukupnih odnosa dvije zemlje biće potrebno da dođe do promjene vlasti s obje strane granice. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close