-TopSLIDELifestyleTehnologija

COP28: Svijet će dostići zagrijavanje od 1,4 stepena Celzijusa u rekordnoj 2023.

Mjesec dana do kraja godine zna se da će u 2023. svijet dostići globalno zatopljenje od oko 1,4 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, objavila je u četvrtak Svjetska metereološka organizacija (WMO).

Privremeni izvještaj WMO-a o stanju globalne klime potvrđuje da će 2023. biti najtoplija godina zabilježena i to s velikom razlikom u odnosu na do sada najtopliju godinu.

U 2016. svijet je bio oko 1,2 stepena Celzija iznad predindustrijskog prosjeka.

Svjetski lideri u četvrtak su se sastali u Dubaiju na godišnjem klimatskom samitu UN-a COP28.

“Nivoi stakleničkih plinova rekordno su visoki. Globalne temperature su rekordno visoke. Porast nivoa mora je rekordno visok. Antarktički morski led rekordno je nizak”, rekao je glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Rezultati iz izvještaja, međutim, ne znače da će svijet prijeći dugoročni prag zagrijavanja od 1,5 stepeni Celzijusa za koji naučnici kažu da je gornja granica za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena prema Pariškom sporazumu iz 2015.

Za takav scenarij nivoi zagrijavanja morali bi se održavati duže. Ove je godine morski led na Antarktiku dostigao najniži zimski maksimalni obim zabilježen. Bio je oko 1 milion kvadratnih kilometara manji nego u prethodno rekordnoj godini.

Švicarski ledenjaci izgubili su oko 10 posto svog preostalog volumena u posljednje dvije godine, navodi se u izvještaju, dok su šumski požari spalili rekordno područje u Kanadi na koje otpada oko 5 posto šumskih područja Zemlje.

Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, u kombinaciji s pojavom prirodnog fenomena El Nino u istočnom Pacifiku utjecale su na spomenute rekorde.

Sljedeća bi godina mogla biti gora, kažu naučnici, budući da će utjecaj El Nina vjerovatno dostići vrhunac ove zime i dovesti do viših temperatura 2024. godine.

( Hina)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close