BiHPolitika

Članovi Predsjedništva BiH i entitetski premijeri razgovaraju o Upitniku EK

Današnjem sastanku o evropskim integracijama i odgovaranju na Upitnik Evropske komisije prisustvovat će i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović te Nerima Rifatbegović, savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Inače, ovo je prvi sastanak šefova države s entitetskim premijerima, na kojem će između ostalog bit govora i o ekonomskim prilikama kao i obavezama bh. entiteta na putu ka EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jučer je izjavio kako današnji sastanak sa predstavnicima vlasti nije direktno vezan za mehanizma koordinacije već ubrzanje pripreme odgovora na upitnik Evropske komisije.

Kako kaže, nešto veći problemi mogu se očekivati s obzirom na to da postoji 150 pitanja koja će biti politički osjetljiva.

“Mislim da će u nekom periodu, kada ta pitanja dođu na dnevni red, trebati ovakvih sastanaka i dobro je da pričamo o ovoj temi”, rekao je Ivanić.

Na sastanak je pozvan i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik koji zbog obaveza nije mogu doći u glavni grad BiH.

Podsjećamo, Vijeće za opće poslove Evropske unije na sjednici 20. septembra 2016. godine prihvatilo je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je izjavio da su sve institucije osim Vlade Republike Srpske dostavile odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da u narednih 30 dana očekuje da će imati i adekvatan odgovor u vezi s prevođenjem odgovora i slanjem Evropskoj komisiji.

 

 

 Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close