Kultura

Ćiro nakon 18 godina “prošao” ulicama Kaknja: Simbol rudarstva dobio novu lokaciju

Kakanjska rudnička parna lokomotiva, poznatija kao “Ćiro”, jutros je nakon 18 godina ponovo prošla centrom Kaknja do mjesta gdje je 1998. godine stao i po posljednji put zahuktao svojim Kakanjcima.

Iako nije prošao šinama prevozeći ugalj što mu je i bila svrha do 1998. godine kada je posljednji zahuktao, Kaknjci koji su se zatekli u jutarnjim satima na ulicama Kakanja s oduševljenjem su gledali u “Ćiru” koji od danas krasi centar grada. Priprema za transport 40 tona teškog “Ćire” trajala je duže od planiranog s obzirom da je bilo potrebno osigurati bezbjednost prijevoza.

Ćiro je krugu stare rudarske direkcije bio smješten proteklih godina, a njegova nova lokacija od danas je dvorište Osnovne škole Hamdija Kreševljaković u centru Kaknja. Nova lokacija Ćire nije slučajna. Upravo na mjestu gdje je postavljen bio je njegov kolosjek koji je puštanjem u rad mosta postao historija.

U izjavi za Klix.ba direktor Kulturno-sportskog centra u Kaknju Aldin Šljivo je izjavio kako je otvoreni muzej danas dobio svoj najvrijedniji eksponat.

“Ovo je najvrijedniji eksponat u našem muzeju i drago mi je da nam je što nam je rudnik donirao ovako vrijednu stvar te finansirao sve ovo danas što se događalo. Lijepo je bilo gledati ushićena lica građana Kaknja dok je Ćiro prolazio centrom grada. Mi ćemo se potruditi da kroz edukaciju mladih o historiji Ćire i obilaskom rudnika našem eksponatu vratimo sjaj koji zaslužuje”, izjavio je Šljivo.

Ćiro u Kaknju ima svoju priču i svoj dio historije. Iako je godinama zagađivao zrak, građani Kaknja i danas se rado sjećaju tih dana.

“Imao je taj neki duh zbog čega je i pored zagađenja zraka bio drag građanima. On je simbol rudnika, a rudnik je simbol Kaknja. Naša naum je da Ćiro bude simbol našeg grada, uz krune koje planiramo postaviti na kružne tokove zbog kraljevskog grada Bobovca”, zaključio je Šljivo.

Nikon više od četiri sata Ćiro je dobio svoje mjesto u dvorištu Osnovne škole Hamdija Kreševljaković, a fotografisanje pored njega bit će omogućeno svima jer se ne nalazi u zoni gdje je zabranjen ulaz posjetiocima, kao što je to bilo do danas u krugu stare rudarske direkcije.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close