Činovnička megalomanija: U BiH postoji 13 vlada i Savjet ministara

Svake sekunde administracija u BiH potroši 275 maraka (za sat “ode” skoro milijun) i tako su, prema podacima MMF-a, prošle godine činovnici u BiH potrošili čak 8,6 milijardi maraka?!

BiH troši čak 13 posto bruto društvenog proizvoda samo na plaće državne administracije. Taj postotak izgleda zastrašujuće tek ako se zna da se iz tih sredstava plaća više od 70 000 činovnika na raznim nivoima vlasti.

Prema procjenama uglednog ekonomiste Duška Jakšića, ukidanjem samo nelegalno formiranih institucija na nivou BiH i boljom suradnjom zajedničkih institucija sa entitetima, pogotovo u poslovima koji se dupliraju, u BiH bi se svake godine moglo uštedjeti između 150 i 200 milijuna maraka.

Još upečatljiviji je podatak da u BiH postoji čak 13 vlada (11 u Federaciji BiH, po jedna u Republici Srpskoj i Brčko – distriktu!) i Savjet ministara na nivou BiH.

Zatim, tu je isto toliko parlamenata sa 600 izabranih predstavnika. U BiH porezki obveznici plaćaju i gotovo 200 ministara i veliki broj njihovih zamjenika, pomoćnika, savjetnika, šefova ureda i ogroman birokratski aparat koji ih opslužuje.

Mnogi ekonomisti zbog toga smatraju da je BiH preskupa država, koja će uskoro – ako nadležni ništa ne poduzmu – postati i financijski neodrživa. Ocjene su da je ekonomska situacija u BiH dramatična. Svi važniji makroekonomski pokazatelji bilježe značajan pad.

Najveća greška, uglavnom sarajevskih političara, prema mišljenju mnogih ekonomista, jeste osnivanje raznih, najčešće nepotrebnih državnih institucija.

Na taj način su, prije svega, bošnjački političari mislili da jačaju državu i da slabe utjecaj entiteta. Međutim, pokazalo se suprotno, jer se suvišna administracija godinama unazad gomilala i u općinama i kantonima Federacije BiH.

Tu, naravno, ni približno nije kraj činovničkoj megalomaniji. Niko još nije precizno izračunao koliko u BiH na raznim nivoima vlasti ima raznih agencija, uprava, upravnih organizacija, direkcija, komisija i tko zna kako se sve zovu razne institucije.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close