Činjenice o prehladi koje niste znali

Bez obzira na to što nije toliko opasna, prehlada predstavlja ljudima jedan od najmržih zdravstvenih problema, budući da virusi koji vrebaju sa svih strana izazivaju prilično dosadne poremećaje u organizmu, koji se manifestuju curenjem nosa, suzenjem očiju, kihanjem, bolom glave, pa čak i temperaturom.

Oslobođenje

Zbog svega toga, najbolje bi bilo dobro upoznati neke činjenice o ovom neprijatelju, kako bi se mogli lakše izboriti s njim, piše Body.ba.

Klice duže žive na tvrdim površinama

Tastatura, telefon, prekidači, kvake, sve tu to savršeno pogodna mjesta za “pokupiti” virus. Radi se o tome da kapljice s virusima mogu na tvrdim površinama preživjeti i to 18 sati, dok su šanse za zarazom dirajući tkanine mnogostruko manje. Ipak, većina zaraženih ne preuzima viruse u roku od 18 sati, već su u čak 60 posto slučajeva za to krive klice.

Aktivni vježbači su manje podložni prehladi

Istraživanje na Appalachian univerzitetu je dokazalo da osobe koje vježbaju pet puta sedmično u godišnjim dobima u kojima su prehlade najčešća pojava (jesen i zima), daleko manje podložne od ostalih. U pomenutom istraživanju je učestvovalo više od 1000 ljudi.

Med bolje pomaže od lijekova

Radi se o tezi naučno dokazanoj 2010. godine. Tada je otkriveno da med zaista ublažava noćni kašalj kod djece starije od jedne godine, na način da umiruje bolno i nadraženo grlo.

Simptomi prehlade kao prevencija od širenja zaraze

Curenje nosa, kihanje i čak u nekim slučajevima temperatura, pravi su znak da se kretnja među ljudima svede na minimalni nivo, te tako spriječi širenje zaraze.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close