Cinizam i amoralnost Zapada – Farmaceutske firme manipulišu smrtonosnim oboljenjima

WASHINGTON – Farmaceutske firme manipulišu smrtonosnim oboljenjima poput ebole i zarađuju ogroman novac, a potvrda toga je izjava američkog predsjednika Baraka Obame da SAD ne mogu poslati u Afriku vakcinu “zato što patenti pripadaju kompanijama koje su vršile istraživanja“.

Nevladine organizacije upozoravaju na ovu, kako su je ocijenili, skandaloznu izjavu američkog predsjednika.

Washington je pokušao da “izvadi kestenje iz vatre” i saopštio da je vakcina protiv ebole još uvijek “nestabilna”, da još nije prošla ispitivanja i slično.

Međutim, ta vakcina je spasila dva američka ljekara koju su bili zaraženi u Africi, ali nije ponuđena oboljelom stanovništvu.

Cinizam i amoralnost Zapada jesu ono sa čim se suočavamo kada je riječ o bolestima kao što su SIDA, ebola ili druge još rjeđe smrtonosne bolesti – navode humanitarci iz Afrike.

Oni podsjećaju da su američki ljekari izliječeni od ebole  vakcinama koje su  nedostupne za ostale smrtnike, a da u SAD tvrde da se radi samo o “prototipovima vakcine”.

Ipak, ti “prototipovi” , kao što se pokazalo, mogu da liječe, ali samo one sa odgovarajućim državljanstvom –  navode humanitarci i upozoravaju da su zapadne kompanije usmjerene samo na profit i da pretvaraju lijekove u izvor sticanja velikog novca.

Afrički Crveni krst  uputio je SAD molbu da im pošalju vakcinu  kako bi izliječili hiljadu oboljelih Afrikanaca, ali Obama je brutalno iskreno, kako se navodi, objasnio zašto to nije moguće.

Velike kompanije  vrše istraživanja i zarađuje milijarde dolara – sve one formiraju zapadnu farmaceutsku industriju.

Međunarodni farmaceutski lobi faktički je uzeo za taoca sistem socijalnog osiguranja mnogih zemalja EU.

Poslije vijesti o velikim epidemijama svi ovi ljudi prave novac na lijekovima i naučnim istraživanjima – navode stručnjaci.

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close