CIN: Objavljena baza ratnih sjećanja

Centar za istraživačko novinarstvo je objavio bazu u kojoj su ratna sjećanja stotinu građana iz Bosne i Hercegovine.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) objavio je bazu u kojoj su sjećanja stotinu osoba iz Bosne i Hercegovine. Oni svjedoče o ratu, stradanjima svojih porodica i ličnim iskustvima u ratu između 1992. i 1995. godine, kao i o pomoći drugih osoba.

Projekt pod naslovom „Otkrivanje ličnih sjećanja na rat i zatočeništvo: usmena historija BiH“ pokušaj je suočavanja građana BiH sa prošlošću na društvenom i individualnom planu.

Projekt bi trebao omogućiti stanovnicima BiH da bolje razumiju posljedice rata koje proživljavaju njihovi sugrađani te dovesti do podizanja svijesti o potrebi poštivanja nacionalnih i vjerskih prava svih naroda.

Projekt je trajao 24 mjeseca i sve razgovore su radili novinari Centra za istraživačko novinarstvo, dok je Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu radio na kreiranju baze.

Projekt je rađen u saradnji sa Erasmus University iz Rotterdama, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Projekt je javno predstavljen prošle sedmice u Sarajevu. Tom prilikom ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak, rekao je da se bez javnog priznavanja zločina iz prošlosti zemlja ne može nadati da krene naprijed na putu ka Evropskoj uniji.

“Evropska porodica je zajednica vrijednosti, tako da su svi narodi moraju suočiti sa neugodnom istinom, oni moraju gajiti uzajamno razumijevanje“, rekao je Kraak.

Baza koja sadrži video zapise svih sjećanja je dostupna javnosti bez ograničenja, na internet platformi koja se može pretraživati preko velikog broja pojmova.

Svi intervjui su titlovani na engleskom i jezicima naroda u BiH.

USMENA ISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close