CIN: Niko od čelnika stranka nije preuzeo odgovornost za demonstracije, niti ponudio ostavku

Na ulicama više gradova u Bosni i Hercegovini održavaju se protesti. Rezultat višednevnih demonstracija je ostavka triju kantonalnih vlada, povrijeđeni civili, policajci i novinari te uništene zgrade javnih institucija.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Tuzlanski, Sarajevski i Zeničko-dobojski kanton su ostali bez vlada. Kantonalni premijeri Sead Čaušević, Suad Zeljković i Munib Huseinagić podnijeli su ostavke zajedno sa svojim ministrima. Ostavku su podnijeli i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i ministar Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mario Šulenda, dok je  ostavku ponudio načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo. Iako su građani tražili, ostavku nije dao premijer Unsko-sanskog  kantona Hamdija Lipovača.

Ovo je rezultat višednevnih protesta građana Tuzle, Sarajeva, Zenice, Bihaća, Mostara i drugih gradova Bosne i Hercegovine (BiH), koji još uvijek nisu okončani. Mediji izvještavaju da je povrijeđeno oko dvjesto osoba među kojima su civili, policajci i novinari. Zapaljene su zgrade kantonalnih vlada u Tuzli, Sarajevu, Zenici i Mostaru, zgrade Općine Tuzle, sarajevske općine Centar, gradska vijećnica u Mostara, zgrada Predsjedništva BiH, u kojoj je smješten i Arhiv BIH, te sjedišta političkih stranaka HDZ i SDA u Mostaru. U Tuzli su kamenovane zgrade kantonalnog i općinskog suda i tužilaštva, a u Sarajevu su uništeni policijski automobili i službena vozila. Neki od demonstranata su uhapšeni i nalaze se u pritvorima.

Sociolog Esad Bajtal izjavio je u medijima da je vlast krivac za sve što se dogodili u proteklim danima. „Ovo je posljedica dvadesetogodišnjeg nerada, dvadesetogodišnje pljačke, dvadesetogodišnjih prevara, višegodišnjih lažnih obećanja“, rekao je Bajtal. On kaže da su protesti izraz akumuliranog nezadovoljstva građana i da se dogodili zbog „bijede, siromaštva poniženje i raslojenosti društva na prebogate i presiromašne. Jasno je da su na ulicama gladni i poniženi a sve ostalo je upitno“, kazao je Bajtal.

Zgrada PredsjedništvaZgrada Predsjedništva nakon protesta (Foto: CIN)

Prema statističkim podacima u BiH, u kojoj je oko 3,8 miliona stanovnika, na kraju prošle godine bilo je 553.481 nezaposlenih osoba. Primjerice u Tuzlanskom kantonu, odakle su protesti početkom sedmice krenuli, nezaposlenih je 98.766, odnosno oko 17,5 hiljada osoba više nego što ih je zaposlenih.

Preko društvenih mreža, preko kojih su se prenosile informacije o održavanju protesta, objavljeni su zahtjevi građana koji su izašli na demonstracije. Oni uz ostalo traže imenovanje vlada po stručnosti, smanjivanje plaća funkcionerima, ukidanje plaćanja dodatnih aktivnosti kao što je rad u komisijama, ukidanje plaća funkcionera nakon isteka mandata.

Državom BiH zadnjih  dvadeset godina upravljaju stranke HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP, SNSD, SDS, SBiH, PDP i SBB BiH. Niko od čelnika stranka nije preuzeo odgovornost za demonstracije, niti ponudio ostavku.

Zgrada Kantona SarajevoZgrada Vlade Kantona Sarajevo tokom protesta u petak 07. 2. 2014. (Foto: CIN)

Prema službenim podacima jedan od glavnih problema u zemlji uz nezaposlenost jeste i korupcija kao i nedovoljan rezultat u krivičnim postupcima u predmetima visokog ranga. To ima negativan uticaj na društvo i ekonomiju.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) zadnjih deset godina izvještava o korupciji unutar institucija. Kroz niz istraživanja upozoreno je kako se budžetski novac na svim nivoima vlasti ne troši transparentno, postoje zloupotrebe i podjela novca po osnovu stranačke podobnosti. Međutim malobrojni budu procesuirani zbog toga. Sudski sporovi završavaju oslobađajućim presudama zbog nedostajućih dokaza ili u konačnici budu pomilovani na način da u zatvor i ne odu.

Bogatstvo se akumuliralo kod osoba koje su godinama u institucijama, odnosno participiraju u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. Njihove imovinske kartone, podatke o nekretninama ali i optužnice, krivične prijave ili presude možete pogledati u CIN-ovoj bazi www.izaberi.ba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close