CIKBiH: Skandal u Banovićima – Referendum za načelnika?!

Centralna izborna komisija BiH upozorit će Općinsko vijeće Banovića da neće biti prihvaćen opoziv načelnika Bege Birparića iz SDA ukoliko on ne bude proveden u skladu sa zakonskim odredbama.

Odluka o pokretanju inicijative za opoziv načelnika Banovića na inicijativu 18 vijećnika OV-a, koji bi se trebao provesti u subotu, 12. oktobra, sadrži sporne odredbe koje govore o referendumu.

– Referendum nije zakonski predviđen. CIKBiH ni u kojem slučaju ne smije upasti u zamku da se pod tim okriljem sa nekim referendumskim pitanjima dođe do zabune građana i izdejstvuje opoziv načelnika. Bar se u Federaciji BiH na pomen referenduma diže sve živo, a sada imamo te elemente u odluci u Banovićima. Sve mora biti u skladu sa zakonom i ništa drugo neće biti prihvaćeno, upozorio je Branko Petrić, član CIK-a BiH.

CIKBiH na jučerašnjoj sjednici donio je odluku o vrsti, formi, izgledu i sadržaju centralnog biračkog spiska za potrebe opoziva načelnika Banovića. Navedeno je da je zaključno sa 2. septembrom u CBS upisano 20.212 birača u općini Banovići.

Savjetnik u sukobu interesa

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Kreševo bit će održani 1. decembra, a od jučer su počeli da teku prvi rokovi za prijavu učešća na njima za stranke i nezavisne kandidate. Od Općine će biti zatraženo da u roku od petnaest dana uplati neophodna sredstva za provedbu izbora – 5.240 KM. Prijevremeni izbori za novog načelnika Kreševa održavaju se nakon ostavke dosadašnjeg Zdravka Miličevića iz NSRB-a, kako je navedeno, iz ličnih razloga.

Nije data suglasnost OV-u Donji Vakuf da se za člana Općinske izborne komisije imenuje Sanel Turbo jer bi time došlo do narušavanja odredbi člana 2.14. Izbornog zakona BiH, odnosno multietničkog sastava, pa će se postupak morati ponoviti.

Protiv Siniše Bilića, savjetnika ministra finansija i trezora u Vladi FBiH, pokrenut je postupak za utvrđivanje sukoba interesa zbog osnova sumnje da je u dva navrata u 2011. i 2012. bio istovremeno i član Nadzornog odbora JP Ceste FBiH, što je suprotno zakonu. Zastupnik u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) Ivica Bodulušić bit će upozoren da bi njegovo imenovanje za člana uprave – izvršnog direktora u JP Elektroprivreda HZHB predstavljalo sukob interesa.

Kazne za biračke odbore

Zbog kršenja zakonskih odredbi na lokalnim izborima 2012. CIKBiH  sankcionirao je predsjednika i članove biračkih odbora na biračkom mjestu Gata u Bihaću i Omladinski dom Večići u Kotor-Varoši.

Tako je sa 300 KM i četverogodišnjom zabranom angažmana u izbornoj administraciji kažnjena Jasmina Rekić, predsjednica, te članovi biračkog odbora Gata: Asim Fatkić, Jasmin Mujanović, Damir Keškić i Irnes Fatkić (novčano po 200 KM). Predsjednik biračkog odbora Večići Nermin Kovačić sankcioniran je sa 300 KM i četverogodišnjom zabranom angažmana u izbornoj administraciji, isto kao i članovi Nermin Hanifić, Branko Kerezović, Hadis Hibić i Sanja Trivunović, s tim što njihov novčani dio iznosi 200 KM.

Sankcioniranje predsjednika Mileta Krnete te članova biračkog odbora Gornja Dragotinja – Marini u Prijedoru Darka Drče, Sretka Kneževića, Dragomira Janjoša i Vesne Ninić odgođeno je dok nadležna služba ne provjeri da li su lično oni ili štamparija odgovorni što je utvrđena razlika – nedostatak deset glasačkih listića prilikom prebrojavanja prije otvaranja glasačkog mjesta u odnosu na broj naveden u obrascu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close