BiHPolitika

CIK: Ko ne poštuje institucije i drži predavanja

CIK BiH ni danas nije donio odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Dogovoreno je da stručne službe CIK-a za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana iduće sedmice, pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

Fokus rasprave bio je na tome da li će se kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH primjenjivati popis iz 1991. godine ili posljednji popis stanovništva iz 2013. godine. Kako bi članovi CIK-a imali sve informacije potrebne za donošenje odluke, dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

Tokom rasprave članica CIK-a Irena Hadžiabdić pojasnila je da članovi ove institucije imaju različite stavove, te da je na prošloj sjednici zatraženo da stručne službe sublimiraju mišljenja u dokumentu koji će imati nekoliko varijanti.

No, stručne službe nisu uradile svoj posao.

”Zbog pritisaka koji imamo, javlja se otpor u službama. Ljudi se boje da će biti otuženi. Ovo je svojevrsni bojkot službi“, poručila je ona.

Hadžiabdić je navela kako je na djelu javni linč članova CIK-a BiH, ukazavši da i iz međunarodnih institucija dolaze različite instrukcije. Tako OHR govori da se prilikom formiranja vlasti kao osnov mora uzeti popis iz 1991. godine, dok Venecijanska komisija kaže da je to popis iz 2013.

”Mi moramo završiti ovaj posao, jer ga niko drugi neće uraditi. Bićemo u haosu i nećemo moći završiti izbore”, poručila je ona, te dodala da CIK BiH ne treba da čeka odluku Ustavnog suda BiH

Ukoliko neko ne bude zadovoljan odlukom CIK BiH, dodala je, može tražiti mišljenje viši instanci.

Ona je potcrtala da CIK BiH mora završiti posao oko provođenja izbora.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić saglasan je sa Hadžiabdićevom da je neophodno koristiti pravna sredstva, a ne medijski linč protiv ove institucije.

On je istakao da nije važno koji će se popis stanovništva koristiti, jer kako je ocijenio “oba su nikakva”, te dodao da popis iz 1991. godine nikada nije usvojen u Parlamentu. Podsjetio je i da popis iz 2013. godine nije priznat u jednom dijelu BiH, jer se ne može postići dogovor o broju nerezidentnih stanovnika.

Predsjednik CIK-a predložio je da se napravi izarčun koliko delegata kojem kantonu pripada prema popisu iz 2013. godine.

Član CIK-a Stjepan Mikić predložio je da za sljedeću sjednicu ove institucije budu pripremljene tri varijante koje članovi CIK-a treba da razmotre, ali i da se članovima ove institucije dostave i popisi stanovništva po kantonima i Brčko Distriktu.

‘’Ako smo na prošloj sjednici većinski zaključili da se pristupi primjeni temeljem popisa iz 2013. godine, onda je sve jasno. Riješeno je to pitanje. Moramo to dovesti do kraja”, naveo je on.

On je podsjetio da je 2017. godine predlagao da se riješi ovaj problem, naglasivši da je u tom periodu bila ostavljena mogućnost zakonodavcu da djeluje.
“Da smo uradili naš posao, zakonodavac je mogao prilikom implementiranja odluke Ustavnog suda BiH donijeti drugačiju odluku od one koju smo mi predložili”, rekao je Mikić.

Član CIK-a Ahmet Šantić kazao je da je Ustavni sud BiH doveo CIK u situaciju da ispada kako ova institucija implementira odluku.

“To je tačno samo na indirektan način”, rekao je Šantić nakon čega je pročitao odredbe Izbornog zakona BiH na koje se referisao Ustavni sud BiH.

Kako kaže, Ustavni sud BiH je donio kontradiktornu odluku koja u jednom dijelu kaže jedno, a u drugom nešto suprotno.

Član CIK-a Vlado Rogić rekao je da je odluka došla do CIK-a jer neko nije radio svoj posao, odnosno izbjegavao je da riješi ovaj problem. On je podsjetio da je Ustavni sud BiH stavio van snage odrežene odredbe Izbornog zakona BiH, na osnovu apelacije Bože Ljubića, te da se zbog toga ne smije primjenjivati pravilo koje predviđa da u federalnom Domu naroda bude izabran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.
Poručio je kako nikada neće donijeti odluku suprotnu odluci Ustavnog suda BiH.

Osvrnuo se i na sporne fotografije koje su se pojavile u medijima, a na kojim je u društvu sa zvaničnicima HDZ-a, poručivši da “ljude ne gleda kroz stranačku pripadnost već kroz funkciju koju obavljaju”. Istakao je da ne shvata zbog čega je problem ako zajedno sjedne sa članovima interesorne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

“Ja jednako sjedam i sa Halidom Genjcom i Lazarom Prodanovićem. Oni su za mene uvaženi parlamentarci”, naveo je Rogić.

Član CIK-a Suad Arnautović naglasio je da ova institucija nije nadležna za provođenje odluke Ustavnog suda BiH, ali da mora završiti izbore prema važećim zakonskim odredbama.

“Istu situaciju imali smo u slučaju Mostara, pa ja nisam čuo da iko u CIK-u sprovodi u tom slučaju odluku Ustavnog suda BiH”, poručio je Arnautović.

On je za današnju sjednicu CIK-a BiH pripremio  tabelu o podjeli delegatskih mjesta, predlažući da je ovo rješenje koristi privremeno, odnosno samo za ove izbore.

Insistirao je da se o ovom prijedlogu glasa danas, čemu se oštro usprotivio njegov kolega Rogić, koji je rekao da ne može odlučivati o Arnautovićevom aktu kojeg nije ni vidio.

“Na pauzi od 15 minuta da donesem odluku, pa ja to ne bih kolegi nikada uradio. Dajte da se poštujemo. I onda se čudimo što izlaze informacije iz CIK-a, pa sutra će nam i računare iznijeti u javnost”, rekao je Rogić.

Arnautović je kazao Rogiću da mu ne drži predavanje i da ne postoji ništa napisao što je Kolegij CIK-a zaključio.

“Na šta se ti pozivaš i kakvo predavanje držiš”, pitao je Arnautović Rogić.

Arnautović je naveo da je Federalnog zavoda za statistiku tražio mišljenje u vezi s popisom, ali da Petrić nije htio prihvatiti službeni akt poručujući kako ga njje ni tražio.

“A prihvatili ste mišljenje Instituta za politološka istraživanja iz Mostara iako ga niko od nas nije tražio. To ste protokolisali i nama dostavili na znanje, a tu je pisalo pda se nipošto ne primjenjuje popis iz 1991. godine”, rekao je Arnautović.

Petrić je kazao da je Federalni zavod za statistiku poslao “kilu papira” i da nijedan entitetski zavod za statistiku nema pravo tumačiti Izborni zakon BiH.

Član CIK-a Novak Božičković rekao je da odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba donijeti iduće sedmice.

“Imamo samo dvije mogućnosti. Primijeniti ono što je zakon rekao ili ispoštovati Ustav FBiH. Nema potrebe da dižemo tenzije jer niko nas neće razuvjeriti u shvatanju neke norme. Nezadovoljnih će biti i ja se ne plašim. Pa neka bude i krivičnih prijava. Bože moj, prihvatam i da pred kraj života budem pritvoren”, rekao je Božičković.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close