BiHPolitika

CIK BiH: Nema elemenata za oduzimanje mandata Radončiću, Dautbašić može biti kandidat za ministra

CIK dao potvrdu

Članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić istakla je za kako u skladu sa “članom 1. 10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se se odnosi na izabrane članove organa vlasti na svim nivoima, prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran, između ostalog, danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”.

“Nemamo elemenata nikakvih za oduzimanje mandata”, navela je Hadžiabdić.

U ovom trenutku, prema njenim riječima, ne postoji ništa sporno da Bakir Dautbašić, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH također podiglo optužnicu za ometanje rada pravosuđa, i dalje ostane kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija BiH.

“On i dalje može da ostane kandidat za ministra što se tiče CIK-a BiH. Mi smo ranije dali potvrdu zato što u Izbornom zakonu BiH ne postoji ništa što bi nas sprečavalo da to učinimo. Na Parlamentarnoj skupštini BiH je da se dalje opredijeli o tome”, navela je Hadžiabdić.

Bez prepreka

Fahrudin Radončić nalazi se u jednomjesečnom istražnom pritvoru, kao i kandidat za ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić, koji je aktuelni sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić ranije je potvrdio za Anadoliju kako za vrijeme odsustva Radončića nema prepreka i smetnji za rad Doma naroda PSBiH, s obzirom na to da kvorum za rad čine najmanje tri predstavnika svakog od konstitutivnih naroda.

Istovremeno, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne može da pristupi razmatranju imenovanja Dautbašića zbog njegove nemogućnosti da fizički prisustvuje sjednici tog parlamentarnog tijela gdje treba dati odgovore članovima na postavljena pitanja, bez obzira na to što su i CIK BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dali potvrdu za njegovo imenovanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čeka šta će se desiti nakon 13. februara, kada ističe jednomjesečni pritvor za Dautbašića, kako bi na osnovu toga proslijedio odluku o imenovanju na razmatranje u Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close