CIK BiH: Do sada bez prigovora ozbiljnijeg kršenja izborne kampanje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije do sada dobila niti jedan prigovor iz njene nadležnosti na kršenje izborne kampanje za opće oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini.

Kako je za Anadoliju potvrdila Maksida Pirić, glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH prigovori koji su do sada pristigli odnose se na nepropisno plakatiranje te imenovanje članova biračkih odbora koji su u nadležnosti gradskih i općinskih/opštinskih izbornih komisija u prvostepenom postupku odlučivanja.

“Sve prigovore koje smo dobili, a odnose se na plakatiranje i imenovanje članova biračkih odbora proslijedili smo gradskim i općinskim/opštinskim izbornim komisijama”, navela je Pirić.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pozvala je prije početka zvanične izborne kampanje političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

Poziv je upućen povodom službenog početka izborna kampanja za opće izbore 2014. godine u Bosni i Hercegovini koja je počela 12. septembra i traje do 11. oktobra 7 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Predstavnici medija i birači pozvani su da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti”, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je: uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost.

Isto se odnosi na postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

U Centralnu izbornu komisiju BiH dostavljeno je i nekoliko prigovora koji se odnose plačeno oglašavanje prije izborne kampanje.

Vrši se i provjera prigovora koji je dostavljen vezano za dostavu glasačkih paketa biračima koji su evidentirani za glasanje u inostranstvu. Prigovor se naime, odnosi na to da su glasački paketi dostavljeni za više osoba na jednu adresu prebivališta.

AA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close