-TopSLIDEBiHPrivreda

Cijena dionica Sarajevo-osiguranja je u padu, a to samo jedno znači…

Cijena dionice Sarajevo-osiguranja je ponovo u padu, a to s obzirom na prethodno iskustvo znači da je ponovo u fokusu investitora.

Kurs dionica Sarajevo-osiguranja zabilježio je pad nešto manje od 20 posto u posljednjih sedam dana – sa 15,48 KM na na 12,50 KM.

Dionicama ove kompanije pojačano se trgovalo u ovoj sedmici, sa vrijednošću koja je premašila milion KM.

Osiguravajuća kompanija, u 45,5-odstotnom državnom vlasništvu i jedan od lidera na tržištu, zanimljiva je investitorima budući da ima više od 1.100 dioničara i nudi prostor za sticanje udjela. Osim velikog broja fizičkih lica, dionice u njemu imaju i investicioni fondovi.

Ulazak novih investitora u njegovu strukturu pojačan je u proteklom periodu te je na skrbničkom računu Raiffeisen bank BiH već skoncentrisano 21,49 posto dionica.

Prošle godine je, kako smo izvijestili, udio u ovom društvu kupila i firma BH Master Capital d.o.o. Sarajevo, iza koje stoje Sulejman i Rusmir Hrvić, prvi ljudi AS Holdinga. Oni posjeduju udio od 2,91 posto, što je nešto više od početno kupljenih 2,76 posto.

Takođe, udio od 1,62 posto ima ASA Osiguranje d.d. Sarajevo, koje je svojevremeno, 2016. godine, bilo kandidat za kupnju državnog kapitala u Sarajevo-osiguranju u vrijeme kada je Vlada FBiH neuspješno putem aukcija tražila kupce. U međuvremenu, ASA Osiguranje je pronašlo prostor za širenje nedavnim preuzimanjem Central osiguranja.

Pojačano trgovanje dionicama Sarajevo-osiguranja ove sedmice nagovještava novi krug vlasničkih promjena u ovom društvu, u kojem je država još uvijek dominantan vlasnik.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close