PolitikaSvijet

Cijela ruska vlada podnijela ostavku

Mihailo Mišustin, šef Federalne porezne službe, kandidat za novog šefa vlade

Kompletna vlada Rusije podnijela je ostavku nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor o stanju nacije. 

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je tokom današnjeg sastanka sa Putinom da vlada te zemlje podnosi ostavku, što je ruski predsjednik prihvatio i zatražio od ministara da djeluju kao zamjenski dok se ne formira nova vlada, javlja RT. 

Tokom govora o stanju nacije, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija trebala ostati “snažna predsjednička republika”, ali je isto tako naveo da bi trebalo dati više političkog utjecaja parlamentu. Prije svega, rekao je, zastupnici bi trebali imati pravo imenovati premijera, zamjenike i ministre. Sada ih imenuje predsjednik Putin. 

Putin je rekao da je Rusija prvi put u historiji postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju. 

– Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju – istaknuo je Putin, dodavši da su “naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti pravodobno i u dovoljnom opsegu”. 

Prema njegovim riječima, prvi put u povijesti postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići, jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje Rusija ima.

Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi posljednjih sedmica. 

– Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu. Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima. Države članice Ujedinjenih naroda moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva – naglasio je Putin.

On je rekao da tih pet zemalja mora pokrenuti “mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za garanciju stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte savremenih međunarodnih odnosa”.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close