Cigarete u BiH ponovo skuplje, marlboro 3,9 KM

Pojedine vrste cigareta proizvođača “Philip Morris” od 1. juna ove godine na tržištu BiH poskupjeće za 20 feninga po paklici, dok su neki duhanski proizvodi skuplji od početka ovog mjeseca.
– Cigarete “marlboro red upgrade” i “marlboro gold original”, čiji je proizvođač “Philip Morris” d.o.o. Sarajevo, od 1. juna koštaće 3,9 maraka, dok će se “marlboro core flavor”, “marlboro gold touch” i ” marlboro gold fine touch” prodavati po cijeni od 3,7 KM – kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, prenio je Glas Srpske.
Naglasili su da su u ovoj godini zaprimili nekoliko zahtjeva za izmjenu registracije maloprodajne cijene duhanskih proizvoda.
– Duhanski proizvodi marke “LD red”, “blue” i “silver”, proizvođača “Japan Tobacco International” a.d. Senta od 2. maja ove godine koštaju 2,7 KM, umjesto prethodnih 2,6 KM – kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje.
Dodali su da se prije nekoliko dana, odnosno od 19. maja, na tržištu BiH pojavila i nova marka cigareta i to “chesterfield blue” i “chesterfield red”, proizvođača “Philip Morris”, čija cijena iznosi tri marke.
Cigarete u BiH poskupjele su i u februaru ove godine, kada su “marlboro gold original” i “marlboro red upgrade” poskupjeli za 20 feninga, na 3,7 KM.
Cijena paklice cigareta ” marlboro flavor plus” tada je porasla za deset feninga, na četiri marke.
“Philip Morris” je u februaru podigao i cijene tri vrste “eve” za deset feninga, tako da je za paklicu “eve divine slims”, “eve mistique slims” i “eve mint slims” potrebno izdvojiti 3,2 KM.
Cigarete “partner KS BOX ” poskupjele su tada sa 2,7 na tri marke, a ista situacija je i sa cigaretama “partner Blue KS BOX”. Poskupjele su i cigarete “classic gold” i “classic blue” za 30 feninga, a na tržištu se ove vrste cigareta prodaju po cijeni od tri KM.
Većina cigareta u BiH od početka ove godine poskupjela je za deset do 60 feninga po kutiji.
Poskupljenje cigareta u BiH početkom ove godine predstavlja nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.
– Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine, kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će trajati do 2014. godine, kada bi minimalna cijena kutije cigareta trebalo da iznosi pet maraka – kazali su ranije u UIO BiH.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close