NogometSport

Chapecoense odigrao prvu utakmicu nakon avionske nesreće

Brazilski klub Chapecoense odigrao je prvu utakmicu nakon avionske nesreće 29. novembra prošle godine u kojoj je poginula većina igrača ovog tima.

Sedamdeset jedna osoba, uključujući 19 igrača i osoblja, poginulo je kada se avion s igračima srušio na letu za Kolumbiju gdje je klub trebao odigrati utakmicu finala Kupa Južne Amerike.

Tim sastavljen od 22 novih igrača odigrao je u subotu prijateljsku utakmicu protiv Palmeirasa na Arena Conda stadionu. Završilo je neriješeno 2:2.

Trojica igrača koji su preživjeli nesreću, primili su pehar osvajača Kupa Južne Amerike. Među šestoricom igrača koji su preživjeli nesreću su defanzivci Neto i Alan Ruschel te golman Jackson Follmann, kome je amputirana noga.

Foto: EPA - Chapecoense odigrao prvu utakmicu nakon avionske nesreće
 

Oni su zajedno sa porodicama žrtava primili pehar i medalje namijenjene pobjedniku Copa Sudamericana, a sve je pratilo 20.000 gledalaca na rasprodanom stadionu u Chapecu.

Foto: EPA - Chapecoense odigrao prvu utakmicu nakon avionske nesreće
 

Utakmicu, koju je pratio 241 akreditovani novinar iz cijelog svijeta, komentirao radijski komentator Rafael Henzel, takođe jedan od preživjelih.

Utakmica je simbolično nakratko prekinuta u 71. minuti kako bi se odala počast žrtvama.

Foto: EPA - Chapecoense odigrao prvu utakmicu nakon avionske nesreće
 

Podsjetimo, iako nije odigrao finale, Chapecoense je postao prvak Južne Amerike. Klub je u finalu trebao igrati protiv kolumbijskog Atletico Nacionala, ali zbog stravične tragedije do meča nije došlo.

Atletico je kasnije, prekrasnom gestom, prepustio naslov prvaka Chapecoenseu, koji će ove sezone nastupati u Copi Libertadores i biće zaštićen od ispadanja u niži rang takmičenja u Brazilu na iduće tri sezone.

Oslobođenje
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close