Četiri načina da ojačate imunitet tokom zime

Tokom zime, a pogotovo tokom praznika, kod mnogo ljudi primjećuje se pad imuniteta, osjećaj umora i bolešljivost. Jak imunitet je od esencijalne važnosti za prevenciju bolesti, ali, da bismo održali snažan imunitet, potrebno je da obratimo pažnju na to što jedemo.

Uravnotežena ishrana je jako važna da bismo imali zdrav organizam i jak odbrambeni sistem, koji će nas štititi od infekcija i bolesti. Evo nekih od namirnica koje pozitivno utiču na imunitet.

PROBIOTICI

Namirnice bogate dobrim bakterijama, kao što su jogurt, kefir, alge i kiseli krastavčići, pomažu da održavamo snažan i zdrav imunitet.

ANTIOKSIDANSI

Svježe voće i povrće moraju da budu uključeni u svakodnevnu ishranu zbog toga što obiluju vitaminima i antioksidansima, kao što je vitamin C.

Oni pomažu u održavanju zdravih ćelija i sprečavanju slobodnih radikala. Izbjegavajte smrznuto voće i povrće, kao i ono u konzervi, bolje se odlučite za sezonsko i svježe.

ČAJEVI

Zeleni, crni, crveni ili bijeli, svi će vam pomoći na jedan ili drugi način u očuvanju imunog sistema, zbog toga što obiluju antioksidansima, mineralima i jedinjenjima koji čuvaju i revitalizuju naš organizam i pomažu kod stomačnih tegoba, umora i mučnine.

ZDRAVI PROTEINI

Nemasni mesni proizvodi, kao što je piletina, teletina i ćuretina, a pogotovo riba, su sastojci koji se moraju uključiti u ishranu radi održavanja jakog imuniteta.

Poznato je da je moguće da živimo zdravo i bez unošenja ovih namirnica, ali ako niste vegetarijanac, bar tri puta nedjeljno uključite ove namirnice u svoju ishranu, jer će vam zbog visokog sadržaja vitamina i minerala, pomoći da održite svoj organizam zdravim.

 

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close