BiHPolitika

Čestitke povodom Uskrsa i Vaskrsa: Dobro zdravlje, radost, vjera u bolje sutra…

Povodom nastupajućih praznika Uskrsa i Vaskrsa brojni državni zvančnici uputili su čestitke svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti.

Čestitku je uzoritom kardinalu Vinku Puljiću povodom praznika Uskrsa uputio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragana Čović.

– Praznik Kristova uskrsnuća dragocjen je putokaz i svjetlo ovozemaljskog života koje pobjeđuje svako beznađe. Vjera u Krista i njegovo uskrsnuće naša je najveća snaga i utjeha u susret svim kušnjama i poteškoćama. Duboko vjerujem kako se jedino osnaženi vjerom i nadom u bolje sutra koje nam donosi slavlje uskrsnuća Kristova, možemo približiti spoznaji najdubljeg smisla Spasiteljeva nauka o ljubavi, žrtvi i životu.
Uskrs je praznik nade i života, bliskosti, povjerenja i topline koji u nama potiče optimizam, osjećaj želje za mirom, tolerancijom, saradnjom i dijalogom. Jedino vođeni obećanjem uskrsnuća Kristovog možemo pronaći utočište, sigurnost i mir, prevladati sve kušnje te potaknuti Božjim blagoslovom zajedno graditi budućnost naše zajednice i domovine na dobrobit svih njenih naroda.

Ljudske vrednote

Neka nas ovo vrijeme uskrsne priprave još više približi Bogu i bližnjem, ohrabri u uzajamnom poštivanju, bliskosti i povjerenju, kako bi proživjeli ovozemaljski život u vjeri nadahnuti kršćanskim i ljudskim vrednotama.

U svečanom ozračju praznika najveće kršćanske Istine, Vama lično, biskupima, svećenicima, časnim sestrama i svim katolicima u Bosni i Hercegovini želim sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

U tom duhu neka i Vaše poslanje ostane u službi svakog vjernika i svih ljudi dobre volje u našoj domovini, stoji u Čovićevoj čestitci.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svoje ime i uime Vijeća ministara BiH uputio je najiskrenije čestitke vjernicima.

– Sa željom da praznike provedu u miru i blagostanju, ispunjeni radošću darivanja i zajedno sa svojim porodicama i prijateljima – stoji u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je, uime Vlade FBiH i lično, uskršnju i vaskršnju čestitku vjernicima katoličke i pravoslavne vjere sa iskrenom željom da taj veliki vjerski praznik provedu u dobrom zdravlju i radosti, u krugu svojih porodica, s prijateljima i komšijama.

– Neka vas nada koju donose Uskrs i Vaskrs potakne i da sa optimizmom gledate u budućnost koja će nam, ubijeđen sam, svima donijeti više životne radosti i dobrobiti.

Obnavljanje vjere

Uvjeren sam da se prazniku kojeg slavite raduju pripadnici svih drugih konfesija u Bosni i Hercegovini, što je višestoljetna tradicija ovih prostora – kaže se u čestitki premijera Novalića, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Čestitku je povodom Uskrsa uputio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupu banjalučkom Franji Komarici, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjere.

– Slaveći radosni dan Hristovog uskrsnuća obnavlja se vjera i nada u bolje sutra, jača solidarnost i razumijevanje među ljudima i narodima i afirmišu vrijednosti na kojima se gradi bolje i uspješnije društvo. Želim Vam u to ime i u toj nadi da predstojeće praznične dane provedete u miru, zdravlju, radosti i blagostanju sa svojim najbližim – navedeno je u Dodikovoj čestitki.

Dodik je uputio čestitku i patrijarhu srpskom Irineju, arhijerejima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vjernicima pravoslavne vjere, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

– Obasjani svjetlom Hristovog vaskrsnuća, radost Vaskrsa slavimo u nadi i vjeri za bolje sutra, jačanje sloge i razumijevanja među ljudima i narodima i poštovanja vrijednosti na kojima se gradi naprednije duštvo.

U iščekivanju nam najvećeg praznika, ispunjeni plemenitim mislima i osjećanjima i nadasve srca puna radosti, pozdravljam Vas tradicionalnim pozdravom: Hristor Vaskrse – Vaistinu vaskrse, navodi se u Dodikovoj čestitki.

Duh rađanja i povjerenja

Blagdane je čestitala i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99svim vjernicima kao i onima koji slijede običaje poštovanja velikog kršćanskog i hrišćanskog simbola, sa željom da ga provedu u miru, ličnom blagostanju i porodičnoj harmoniji.

– Neka ovozemaljska tegobna iskustva muke, razaranja i uništenja iz naše bliže prošlosti nadiđe duh rađanja, povjerenja, humanih ciljeva i odnosa međusobnog razumijevanja, duh poštovanja života u zajednici istih ljudskih interesa i univerzalnih vrijednosti – navodi se u čestitki Kruga 99.

Pozivaju vjernike svakog učenja, kao i inovjerne, da obnavljajući običaje komšijske solidarnosti i pažnje doprinesu da blagdanska ugodnost bude potpuna.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close