Čestitka Vinka Puljića predstavnicima Srpske pravoslavne crkve

Slavlje uskrsnuća jest najveće blago naše vjere na kojem počiva identitet kršćanina …

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je čestitke za Uskrs patrijarhu srpskom gospodinu Irineju, mitropolitu dabrobosanskom gospodinu Nikolaju i episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom gospodinu Grigoriju.

U svojoj čestitci patrijarhu Irineju kardinal Puljić je zahvalio za „ljubaznu Uskrsnu čestitku“ njemu, njegovom svećenstvu i vjernom narodu kao i na vjerničkim mislima i kršćanskim željama. „Kako ove godine isto slavlje Vi i Srpska Pravoslavna Crkva uskoro kalendarski slavite, od srca uzvraćam vjerničke želje Vama osobno, svim arhijerejima, Vašem svećenstvu i svim vjernicima. Iskreno kličem: Hristos vaskrse! Uistinu vaskrse! Ove godine obilježavamo godinu Milanskog edikta te proslavljujemo slobodu vjere i savjesti. Tu slobodu nam Uskrsli Krist darova. Ujedinjujući vjerničke molitve s Vama i Crkvom koju predvodite Uskrslom Kristu za potrebni mir, razumijevanje i suradnju za dobro svakog čovjeka i svih naroda, iskreno pozdravljam pružajući ruke zajedništva u Gospodinu“, stoji u čestici kardinala Puljića patrijarhu Irineju.

U čestitkama mitropolitu Nikolaju i episkopu Grigoriju, kardinal Puljić je također zahvalio za njihove „divne i sadržajnu uskrsnu čestitke“. Izrazio je svoju solidarnost sa strpljivošću mitropolita Nikolaja i vjernog svjedočenja vjere u Boga i vjernosti službi Kristu u poznim godinama.

„Slavlje uskrsnuća jest najveće blago naše vjere na kojem počiva identitet kršćanina. Otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća nam je darovano da to činimo Njemu na spomenu u slavlju Euharistije. Upravo slaveći nedjeljnu Euharistiju slavimo Kristovo Uskrsnuće i time svjedočimo svoj identitet kršćanina. Postoje i vidljivi znaci našeg identiteta, kao što je znak Kristova Križa, koji je i sadržaj našeg življenja jer u njemu prepoznajemo smisao svake naše patnje ali i očekujemo pobjedu dobra nad zlim. Ujedinjujem se u molitvama za zdravlje ranjenih i bolesnih, za smiraj duše cijeloj obitelji, a svima nama neka Bog udijeli mir i stabilnost. Posebno neka nam udijeli sigurnost i stabilnost da možemo svoje najveće kršćanske blagdane dostojno slaviti i u njima dušu tješiti i vjeru jačati“, napisao je kardinal Puljić poželjevši njima i svim vjernicima: Hristos vaskrse! Uistinu vaskrese! „Krist, koji je na dan Uskrsa donio svoj mir učenicima, neka nam ga udijeli da zavlada mir u dušama, u obiteljima i u našim zemljama koju nam Bog dodijeli da na njoj živimo“, napisao je kardinal Puljić u svojoj čestitci.

(kta)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close